„Зрачак” пружа три нове услуге, помоћ за 173 корисника

Чачак – Од сада ће Центар за пружање услуга социјалне заштите „Зрачак“ пружати и три нове услуге – лични пратилац, персонални асистент и помоћ у кући.
Неопходну помоћ за лакши живот добиће још 173 нова корисника, претежно деце и најстаријих, за шта ће бити ангажовано 92 обучених који ће им помагати у свакодневним активностима.

За све кориснике ова услуга биће бесплатна, односно финансираће се из градског буџета. У чачанском Центру за социјални рад не постоје листе чекања за ове три услуге, односно помоћ ће добити сви који поднесу захтев.

Новина је и да ће први пут корисници на асистенцију моћи да рачунају током целе године, изузимајући личне пратиоце детета који у раду са децом паузирају током распуста.

„Град Чачак предњачи у односу на остале средине, јер се три нове услуге корисницима пружају још од 2016. године, посредно путем лиценцираних агенција. Чачак се истиче и по издвајању средстава за социјална питања, тиме што је ове године у буџету града опредељено 320 милиона, од тога 40 милиона за три нове услуге”, казала је приликом посете „Зрачку“ народна посланица из Чачка Биљана Јаковљевић.

Центар „Зрачак“ услугу „дневни боравак“ деце, младих и одраслих са сметњама у развоју (њих око 80) пружа већ осам година. Од јануара ова установа је почела да пружа услуге „лични пратилац детета“, коју тренутно користи 56 деце из основних и средњих школа.

„Почетком априла преузели смо и „персоналну асистенцију” која је неопходна 21 особи са инвалидитетом. Крајем овог месеца стартује и „помоћ у кући” за стара лица које ће у својим домовима посећивати обучене геронтодомаћице, рекла је Ана Јаковљевић, директорка „Зрачка“, додајући да су све четири услуге лиценциране од стране Министартва за рад.

ПЗС/Вечерње новости/Морава Инфо

Датум објаве: 24.04.2021.

Share






ФОТОГРАФИЈА


Фото: Морава Инфо

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!

АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!