Геронтодомаћице – пријатељи у старачким данима

Горњи Милановац – На подручју општине велики је број старих лица која не могу да се брину сама о себи. Међутим, њихове судбине нису препуштене случају, јер локална власт финансира пројекат којим су плаћене геронто домаћице која обилазе старачка домаћинства.
Председник општине, Дејан Ковачевић, истакао је да ће исти пројекат бити реализован и следеће године.

,,У Горњем Милановцу не постоји дом за старе, а увидели смо да је много старачких домаћинстава, како на градском, тако и на сеоском подручју где је помоћ неопходна. Стога смо решили да им олакшамо тако што ћемо финасирати геронто домаћице које ће их обилазити два пута током седмице и помоћи при обављању свакодневих обавеза. Са претходним ресорним министром, Александром Вулином смо имали одличну сарадњу, па се надамо да ће се тако наставити и са новим министром Ђорђевићем, како би овај али и слични пројекти помоћи одређеним групама били реализовани”, изјавио је Ковачевић за ПЗС.

На подручју општине је 144 старих особа које обилазе геронто домаћице. Драгица Јовичић се послом геронто домаћице бави већ три године и дневно обиђе четири корисника. Каже да се за овај посао одлучила из хуманих разлога.

,,Поред материјалног момента, веома ми је битно да помогнем људима. Трудим се да са њима успоставим пријатељску комуникацију јер ту сам првенствено да им пружим помоћ, али и да са њима поразговарам о свим животним темама. Јер понекад им је више потребан разговор, него и сама помоћ у кући”, прича Јовичић.

Драгица већ две године обилази и Драгану Тимотијевић, учитељицу у пензији, која наглашава да су за тај период постале праве пријатељице.

,,Све што Драгица уради, уради одлично. Брза је и хитра, а пре свега одличан је човек и са њом могу о свему да попричам”, похвалила је Драгана своју геронто домаћицу.

ПЗС 

Опширније можете погледати у прилогу који је емтован на О2 телевизији.

 

Датум објаве: 13.11.2017.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Фото: ПЗС

ВИДЕО


АУДИО