Центар „Зрачак Чачак” обележава деценију постојања и рада са корисницима услуга социјалне заштите

Чачак - Један од највећих центара у западној Србији за пружање услуга социјалне заштите „Зрачак Чачак” обележава деценију рада са децом, младима и одраслима са сметњама у развоју.

Важан јубилеј за велику породицу Центра „Зрачак”, а установа је основана пре тачно 10. година, првенствено за дневни боравак деце, младих и одраслих са сметњама у развоју, тада је пружао услуге за око 50 корисника.

Центар „Зрачак Чачак” обележава деценију постојања и рада са корисницима услуга социјалне заштите, фото: 4Н Студио

„Током претходне деценије унапређивали смо услуге, повећавао се број корисника и 2020. године у сарадњи са Локалном самоуправом, дошли смо до закључка да можемо да проширимо капацитете и да пружамо још неке услуге. Започели смо са пружањем три нове услуге, што значи да поред услуге дневног боравка, ту је услуга лични пратилац детета, улуга помоћ у кући за одрасла и стара лица, као и услуга персоналне асистенције”, рекла је за ПЗС Ана Јаковљевића директорка Центра „Зрачак Чачак”.

Она је истакла значај пружања услуга социјалне заштите „Зрачак”, чији темељ почива на принципу поштовања раличитости, одговорности и чувања најбољих интереса посебно рањиве групе становника, што је велика прекретница на пољу организације социјалне заштите у оквиру локалне заједнице.

Ана Јаковљевића директорка Центра „Зрачак Чачак”, фото: 4Н Студио

„Што се тиче техничке опремљености ове установе, током ових десет година, захваљујући бројним пројектима и донацијама, обезбеђено је много тога за наше кориснике са сметњама у развоју. Напоменула бих најзначајније, а то су мини бус за превоз наших корисника, путничко службено возило, ту су хидро-масажне каде, сензорна соба, бројне асистивне технологије, добили смо и спортску салу на корошћење заједно са Школом за основно и средње образовање 1. новембар, тако да је много тога урађено у претходних десет година што је вредно помена”, појаснила је директорка Јаковљевић.

Свој јубилеј Центар „Зрачак” обележава свечаном академијом у Градској библиотеци „Владислав Пртковић Дис”, за ову прилику корисници су припремили културно уметнички програм у коме ће и они учествовати, а он садржи драмски и музички део, такође, учествоваће и ученици основних и средњих школа.

Центар „Зрачак Чачак” обележава деценију постојања и рада са корисницима услуга социјалне заштите, фото: 4Н Студио

„За овај јубилеј припремљен је и документарни фим о „Зрачку”, као и монографија под називом Наших десет година, коју су припремили наши запослени, али и пријатељи нашег центра. Велике наде и очекивања, покушаји, договори, усавршавања и нова сазнања резултирали су тиме да од 2013. године један велики сан буде досањан”, рекла је поносно директорка Јаковљевић.

Важно је истаћи да је Центар „Зрачак Чачак” установа професионалаца који успешно раде, а имају и даље планове које желе да остваре.

Центар „Зрачак Чачак” обележава деценију постојања и рада са корисницима услуга социјалне заштите, фото: 4Н Студио

„Трудићемо се да унапређујемо постојеће услуге, али и да развијамо нове, у зависности од потреба локалне заједнице. Рдаићемо на томе да пружамо помоћ сваком нашем суграђанину, коме је она неопходна и потребна, у домену услуга социјалне заштите”, закључила је Јаковљевић у разговору за ПЗС на дан Јубилеја Центра „Зрачак”.

Дакле, Центар „Зрачак” представља победу и дар свим породицама корисника услуга социјалне заштите, као и самим корисницима, али и велики успех и понос граду Чачку.

ПЗС

Датум објаве: 15.09.2023.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Центар „Зрачак Чачак” обележава деценију постојања и рада са корисницима услуга социјалне заштите, фото: 4Н Студио

ВИДЕО


АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!