Невероватан подвиг Марка из Ариља: Нога му је краћа за чак 35 центиметара али овај момак одлучио се и на лет параглајдером

Ариље - Једна његова нога краћа је од друге за читавих 35 центиметара. Читав живот био је другачији од својих вршњака, али га чињеница да је особа са инвалидитетом није спречила да оствари своје циљеве који су недостижни и за много оних који имају обе здраве ноге. Млади Ариљац, Марко Поледица, упркос хендикепу освојио је највише планинске врхове у региону, а сада је отишао још један корак даље и осмелио се да први пут полети параглајдером. Прелет преко Златибора и поглед на висове из птичије перспективе био је остварњење његовог дугогодишњег сна.

„Доста планинских врхова сам освојио планинарењем, сада тежим томе да неке нове врхове, оне које нисам освојим и видим из птичије перспективе. Нисам имао дилему да ли могу или не могу, снага воље је неупоредива и јача од било каквог страха”, рекао је за РИНУ Марко Поледица из Ариља.

Невероватан подвиг Ариљца Марка Поледица, фото: ПЗС

Сам врх Чиготе и све њене лепоте биле су дугогодишња Маркова жеља да их освоји.

„Меркао сам овај предео годинама и баш сам овде пожелео да полетим, јер како кажу, летењем се схвата зашто птице тако лепо певају, крајње је време да то и ја разумем”, казао је Марко кроз осмех.

Његови инструктори кажу да је он један од ретких који је одлучио да упркос свом хендикепу направи смео корак у неком од екстремних спортова.

„Велику храброст и смелост поседује Марко, јер као што је евидинтно, иза нас је мало већа висина, он је стварно и храбар и одлучан да полети параглајдером да би све видео са висине, као што планинари” рекао је Александар Јовановић, помоћник при полетању.

Невероватан подвиг Ариљца Марка Поледица, фото: ПЗС

Први лет параглајдером је за сада Марков најдужи и најсмелији корак, а срчано и емотивно подржала је и његова мајка Славица.

„Диван је осећај видети, како млади људи остварују своје снове и циљеве, те како воља и жеља превазилазе све страхове и предрасуде”, казала је његова мајка.

Овај Ариљац ће, како каже, заувек памтити венац Чиготе и оштар планински ваздух који га је носио изнад четинарских крајолика до пашњака који ће бити уписани у мапу његових успешних путешествија.

ПЗС

Датум објаве: 05.11.2022.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Невероватан подвиг Ариљца Марка Поледица, фото: ПЗС

ВИДЕО


АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!