Дан белог штапа

Прибој - Дан слепих и слабовидих особа или Дан белог штапа, на пригодан начин, обележен и међу члановима Међуопштинске организације из Прибоја, Пријепоља и Нове Вароши Домаћин је била општина Прибој, а леп дан је омогућио члановима ове организације да се окупе, размене искуства, искажу своје потребе, али и да свима нама скрену пажњу на себе, на укорењене предрасуде, на своје проблеме, које заједно са њима треба да решавамо.

„Ми смо тешко запошљива популација, иако нам од тога зависи и егзистениција. И што општина боље стоји, то су и наше шансе за запошљавање веће", истакла је Драгана Дучић, члан УО слепих и слабовидих Србије.

Запошљавање, односно егзистенција нису једини проблеми ове популације.

„Иако је општина Прибој доста учинила на побољшању нашег положаја, ипак имамо проблема у коришћењу превоза, са бахатим возачима,преласку улице, кретању по тротоару који су закрчени, јер они који постављају те `баријере` изгледа да заборављају да ми то не видимо",прича Омер Ћеловић из Прибоја, иначе заменик председника МО Пријепоље, којој припадају и чланови из Прибој.

А наше предрасуде, које најмање коштају, највише боле, и тешко се превазилазе.

„Иако сам потпуно слепа, ја плетем чарапе, џемпере, радим све по кући. Одем понекад и на нека славља, свадбе, а онда тамо чујем...што је ова дошла, шта ће она да види... ето, још увек има предрасуда, које боле", каже Мирослава Шапоњић из Нове Вароши.

Локална самоуправа у Прибоју, сходно својим могућностима, доста чини на побољшању положаја ових лица.

„Општина Прибој је увек излазила у сусрет захтевима слепих и слабовидих лица, покренули смо манифестацију Дан белог штапа, омогућили смо да бесплатно летују у Сутомору", истиче Мирослав Буквић, помоћник председника општине Прибој и додаје, "да и ова шетња треба да скрене пажњу свим нашим суграђанима, шта могу да помогну, да би олакшали положај ових особа.

Дан белог штапа и овога пута је показао колико овим људима мало треба да се опусте, да у пркос свему, бар на тренутак, забораве своје животне тешкоће и ограничења, и покажу колико су ведрог духа, и да су увек спремни за дружење и песму.

ПЗС

Датум објаве: 14.10.2022.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Фото: сајт општине Прибој

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!

АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!