Обележенe две деценије Друштва за церебралну и дечију парализу у Ивањици

Обележене две деценије постојања Друштва за церебралну и дечију парализу у Ивањици, фото: ПЗС

Ивањица - Централна манифестација и обележавање 20. година постојања у оквиру Међународне недеље солидарности особа са целебралном и дечијом парализом одржана је у Ивањици. Циљ је подстицање друштвене укључености ОСИ у заједницу, као и њихове веће уочљивости. Свечаности су присутвовали Јулијана Станисављевић из сектора за заштиту ОСИ при Министарству за рад, запошљавање борачка и социјална питања.

Јулијана Станисављевић из сектора за заштиту ОСИ, при Министарству за рад, фото: ПЗС

„Трудимо се да пратимо њихов рад и догађаје и да их подржимо, част нам је да смо овде на овом јубилеју да прославимо њихов рођендан и Међународну недељу солидарности. Овде у Ивањици је прелеп простор, има доста активности, ту су и предах и подршка, много се тога урадило, и самим тим много више грана је овде заступљено. Овде је птредседник удржења заиста имала једну велику визију и хтела, а оно што се нама највише допада јесте то да 40 километара до једног села извући дете и довести особу са инвалидитетом у град, верујте ми то није ни у граду лако, а камо ли у селима нарочито кад је снег. Та деца су овде пронашла своје место, одавде крећу и запошљавања и све остало и ми с трудимо да им дамо подршку”, рекла је Јулијана Станисављевић из сектора за заштиту ОСИ.

Обележене две деценије постојања Друштва за церебралну и дечију парализу у Ивањици, фото: ПЗС

Да је хуманост светионик људског постојања доказ је Удружење за церебралну и дечију парализу у Ивањици које је обележило 20 година постојања и постало пример да је снага у несаломивој вољи, што је доказ и Славиша Шушњар, председник Савеза за церебралну и дечију парализу.

Славиша Шушњар, председник Савеза за церебралну и дечију парализу, фото: ПЗС

„Данас ми је припала част да посетим Ивањицу, ми из Прибоја имамо сарадњу са ивањичким Удружењем од самог оснивања, можемо слободно рећи да смо заједно и почели. Трудимо се да их изведемо на пут, да их упутимо, пружимо праве информације и запослимо што сви у ствари и желе. Трудимо се да живе живот као и сви, достојан чивека XXI века. Нису то неке посебне поребе, свима су нам потребе заједничке”, изјавио је Шушњар.

Момчило Митровић, председник општине Ивањице, фото: ПЗС

Челни људи Ивањице истичу важност подршке ОСИ, као и могућност учења од њих када је у питању сам живот.

„Ивањица полако, али сигурно иде корацима напред, да постане град без баријера. Ми смо иоз буџета увек помагали колико је то било могуће у сарадњи са ресорним Министарствима. Право је богатство за Ивањицу имати овакво удружење које са толиким радом приступа решавању проблема. А када смо почели да радимо овај посао у локалној самоуправи пре седам година замишљали смо да је наш посао задатак да помажемо ОСИ, међуитим, схватили смо да ми треба да учимо од њих, те да они помогну нама у неким стварима, као што је превазилажење баријера које имамо”, рекао је Момчило Митровић, председник општине Ивањица.

мр Светлана Главинић, оснивач Друштва за церебралну и дечију парализу у Ивањици, фото: ПЗС

Удружење за церебралну и дечију парализу у Ивањици од самог почетка имало је јасну и велику визију у којој закон помагања другима није само дужност, већ много више од тога у чему је Ивањица и успела, рекла је његов оснивач и покретач, мр Светлана Главинић.

„Од те 2002. године се много тога се заиста променило, те давне године на територији општине Ивањица нису портојале никакве службе подршке за особе са инвалидитетом. Данас након 20 година, и те како имамо чиме да се похвалимо. Имамо развијене услуге социјалне заштите, имамо пуну интеграцију особа са инвалидитетом за запошљавање, можете их сваког дана видети у граду, како шетају и раде на својим радним местима, то је највећи успех. Ми смо за ових двадесет године променили особа са инвалидитетом на подручју општине Ивањица, променили смо начине функционисања породица, што је веома важно. Образовање је подигнуто на виши нивио, деца су укључена у школу, нема више деце која не похађају образовне установе. Можемо слободно рећи да су то, заиста импресивни резултати. Трудили смо да где го смо били позвани да пружимо поршку, да радимо, да пружамо услуге. То није никада било само пуко пружање услуга, већ много више од тога. Ми смо у сваком месту упутили, помогли, посаветовали, како родитеље, децу, тако и наше сараднике из општинских управа. Негде смо заједно са њима покушали да мапирамо проблеме и одредимо оут којим треба да се иде да ље, да би се у локалним заједницама развило, оно што је потребно тим људима”, закључила је Главинић за ПЗС.

ПЗС 

 

Датум објаве: 05.10.2022.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Обележене две деценије постојања Друштва за церебралну и дечију парализу у Ивањици, фото: ПЗС

ВИДЕО


АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!