Мала сеоска школа у Ракови пример добре праксе и пожртвованости када је инклузивно образовање у питању

Чачак - Под овим кровом знања у ОШ „Прељина”, издвојеног одељења у Ракови, одакле су потекли значајни интелектуалци поред комбиноване наставе инклузивни програм, спроводи се од 2000-тих година.

Издвојено одељење у Ракови ОШ „Прељина”, фото: ПЗС

Са ученицима којима је неопходна додатна подршка ради се по индивидуалном програму са пажњом и љубављу, па су резултати самим тим и видљиви, каже Душица Самочета учитељ у овој сеоској школи.

Поред комбиноване наставе у издвојеном одељењу у Ракови, спроводи се и инклузивна подршка, фото: ПЗС

„Као и у оквиру сваке школе и овде постоји све више деце која имају одређени проблем у савладавању градива сходно свом узрасту и самим тим чим је укључена инклузија у школу, дешава се као и у другим школама постоји и код нас. међутим, веома је специфично и можемо рећи да можда и није лако уклопити тај рад, плус са комбинованом наставом, али све се то може урадити, уколико имате воље и стрпљења и љубави, и све то на крају буде како треба”, казала је учитељица Душица Самочета.

Душица Самочета учитељица, фото: ПЗС

Ова учитељица истиче посебан значај комбиноване наставе која свој деци заједно пружа могућност напредка.

Поред комбиноване наставе у издвојеном одељењу у Ракови, спроводи се и инклузивна подршка, фото: ПЗС

„Трудимо се да у оквиру свог рада, буквално све то што можда појединој деци представља потешкоће да то уклопимо у рад са свом осталом децом и једноставно они уче једни од других на основу својих искустава и самим тим буде и просто лакше, зато што је специфичност тог рада деца која су први разред, она већ знају шта раде деца из трећег, и то можда буде њима и лакше, када дођу до трећег да они то све обухвате. Самим тим и деца која имају потешкоћа у неком наставном садржају, опет се то негде прилагођава и сви заједно учествујемо и ставрамо неки финални производ, који је нама на апонос”, истакла је учитељица Самочета.

Дејан Пејовић, учитељ, фото: ПЗС

Дејан Пејовић, учитељ ове мале сеоске школе тврди да деци која похађају индивидуални програм, значајну подршку и поглед у свет пружају и новије технологије које су им омогућене.

„Нисмо учитељи „креда и табла”, заиста се трудимо да апсолутно убацимо савремене нове технологије, јер без обзира што се ми налазимо на селу, што смо сеоска школа, свако дете има право на квалитетно образовање. морам истаћи да имамо и подршку Управе школе где добијамо апсолуто све што је могуће од савремене технологије. Заист, можемо деци да прикажемо и да им отворимо врата која воде мало шире од наше заједнице”, објаснио је учитељ Пејовић.
Када је додатна подршка у питању у овој школи се воде јасном поруком.

Свако дете је личност за себе, каже учитељ Дејан Пејовић, фото: ПЗС

„Свако дете има свој правац, наше је само да допремо до сваког детета, јер ми данас живимо у времену када је сваком од њих потребан један прилаз који је другачији, јер свако је личност за себе”, закључио је Пејовић.

Издвојено одељење у Ракови пример је добре праксе и пожртвованости свих запсолених који ослушкују потребе свих својих ученика.

ПЗС

Датум објаве: 31.12.2021.

Share


ФОТОГРАФИЈАВИДЕО


АУДИО