У Дневном боравку „Зарачак” значај инклузији потпомажу и деца из волонтерског сервиса ОШ „Димитрије Туцовић” из Чајетине

Чајетина - У овом дневном боравку за децу са сметњама у развоју, свакодневно се одвија инклузивна подршка онима којима је најнеопходнија. Осим стручне помоћи овој деци подршку пружају другари у оквиру волонтерског сервиса која похађају основно образовање и тврде да је то на обостарно задовољство, спојили су лепо и корисно.

Дневни боравак „Зрачак”, Чајетина, фото: ПЗС

„Играмо се са њима, они су нама временом постали пријатељи и стварно уживамо сви кад се играмо заједно за њима. Радимо активности изу којих можемо да научимо нешто и ми и они. Радимо све оно што би смо радили, иначе са нашим вршњацима, да се они никако не осећају запостављено, већ да знају да увек имају пријатеље као што смо ми”, рекла је Вања Вуловић, из волонтерског сервиса.

Малишани из волонтерског сервиза пружају важну подршку инклузији у Дневнбом боравку „Зрачак”, фото: ПЗС

Малишани који похађају инклузију у овом Дневном боравку, пример су деце на којима се види напредак, о чему сведочи радост на њиховим лицима.

Осмеси на дечијим лицима говоре више од речи, фото: ПЗС

„Волим школу, редовно у њу долазим, проводим време са мојим другаром Срећком и осталима. Једног дана ћу бити доктор и прегледаћу људе”, казао је за ПЗС Ђорђе Марјановић, један од корисника овог Дневног боравка.

Малишани из волонтерског сервиза пружају важну подршку инклузији у Дневнбом боравку „Зрачак”, фото: ПЗС

Запослени истичу значај Инклузије, посебно, јер се у овој школи на јединствен начин спроводи сарадња са децом која волонтирају и која су важна, садашња и будућа спона у едукацији и видљивости, као и осамостаљивању ОСИ.

Марина Кутлешић, социјални радник, координатор Дневног боравка за децу са сметњама у развоју „Зрачак”, фото ПЗС

„Тако се развија један заједнички дух, јерс у укључени у друштвени живот саме заједнице,а  волонтери имају јасан увид у њихова стања и потребе” казала је Марина Кутлешић, социјални радник, координатор Дневног боравка за децу са сметњама у развоју „Зрачак.

О значају ове подршке појаснила је и Зорица Милосављевић.

Зорица Милосављевић, председница Удружења грађана „Златиборски круг”, Удружења која је пружалац услуге деци са сметњама у равоју у општини Чајетина, фото: ПЗС

„Сам боравак деце са сметњама у простору школе даје велике могућности да деца са сметњама и она која су на редовној настави могу да реализују заједничке активности, да се виђају и да се друже, као и да буду у инклузији. Много је лакше деци која су управ и корисници Дневног боравка и која су у настави, лакше им је и ближе, ресурси су ту, као и асистивна технологија, на карају крајева сам простор и близина”, појаснила је за ПЗС Зорица Милосављевић, председница Удружења грађана „Златиборски круг”, Удружење која је пружалац услуге деци са сметњама у равоју у општини Чајетина.

На територији општине Чајетина може се рећи да је инклузивно образовање квалитетно, јер сваком детету осигурава и пружа могућност оптималног учења, раста, развоја и социјалног напредка.

ПЗС

Датум објаве: 29.12.2021.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Фото: ПЗС

ВИДЕО


АУДИО