У Чачку тренутно реализација пројкета Инклузивног предшколског васпитања и образовања

Чачак - У току је реализација пројекта Инклузивног предшколског васпитања и образовања. Пројекат подразумева формирање мешовите групе деце од три и по до пет и по година из друштвено осетљивих категорија, која ће потпуно бесплатно похађати вртић.

Простор за Инклузивно предшколско образовање у вртићу „Бамби”, фото: ПЗС

„Носилац овог пројкта је Градска управа града Чачка, а ја сам као секретар Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама града Чачка партнер на овом пројекту. Иначе, на овом пројекту су партнери још обе предшколске установе ПУ„Радост” и ПУ „Моје детињство”, Центар за социјални рад, Дом здравља и школа за основно и средње образовање „01. Новембар”, појаснио је за ПЗС Радојица Струњаш, координатор пројекта за помоћ деци и породици у оквиру програма инклузивног предшколског образовања Министарства просвете РС.

Радојица Струњаш, координатор пројекта за помоћ деци и породици у оквиру програма инклузивног предшколског образовања Министарства просвете РС, фото: ПЗС

Струњаш је истакао да је важно то што је пре свега успешно опремљен овај простор у ПУ „Радост” и да се што пре крене да ради мобилни тим, који прави селекцију на самом терену када је у питању град Чачак.

„Окупили смо нешто више од 20 деце у групи, и надамс е да ћемо са њом кренути врло брзо. Пројектом су обухваћена  деца са целе територије чачанске општине и фокус је, пре свега на социјално угроженим породицама, као и деце рођене са тешкоћама у развоју. Списак смо радили у сарадњи са Центром за социјални рад, те на основу тог плана и програма реализујемо даље активности”, рекао је Струњаш.

Простор за Инклузивно предшколско образовање у вртићу „Бамби”, фото: ПЗС

Када је у питању детекција деце Центар за Социјални рад доста, али ипак се на терену  обухвати још више деце, јер већина породица и деце нису у бази Центра за Социјални рад, тако да је циљ покрити што ширу друштвену групу и да се пре свега дође до оних којима је та помоћ најпотребнија.

„Овај овај пројекат заиста представља неки нови друштвени сервис, који је намењен пре свега најугроженијима и оно што је најважније је да ће се овај пројекат наставити у наредном периоду и у наредним годинама, није ово нешто што ће се брзо завршити. Пројекат званично траје три године, али оно што је свакако најважније да ће бити настављен као модел и у наредном периоду, наредним годинама када је у питању град Чачак”казао је Струњаш.

Он је додао да ово на неки начин јесте пилот пројекат, град Чачак је први пут конкурисао за ова средства, иначе програм се реализује на целој територији Републике Србије у 34 града и општине. Финансијер пројекта је Светска банка, а за републику Србију надлежно Министарство просвете, која координира реализацију пројекта на републичком нивоу.

Простор за Инклузивно предшколско образовање у вртићу „Бамби”, фото: ПЗС

Што се тиче реакције родитеља на програм Инклузивног предшколског образовања има заинтересованих, главни циљ је мотивисати те људе, пре свега кад се говори о социајлно угроженим породицама. Већина тих категорија имало и раније шансу да бесплатно крене образовање своје деце, међутим из одређених разлога, то нису урадили, па је овај пројекат је нова шанса да њихова деца постану део предшколског система.

Назив пројекта је „Подржимо децу и породице”, а официјелни назив је инклузивно предшколско образовање под покровитељством Министарства просвете.

„Када је у питању сеоско подручје, многи људи на неки начин и крију да имају неки проблем у породици. То је све део неке организације које се тичу будућег периода, нама је битно да сада створимо пре свега једну форму где ћемо што лакше укључити децу, не само из градског подручја, него и из свих осталих места, тако да је веома важно да кренемо са оном децом коју имамо у том неком опсегу. Ту је и превоз, међутим то ћемо решавати у будућности, али важно је да кроз овакав амбијент који је потпуно нов створимо пре свега основу за даљи рад”, објашњава Струњаш за ПЗС.

Ивана Вукајловић, члан пројкетног тима за Инклузивно и предшколско образовање, координатор испред ПУ „Радост”, фото: ПЗС

Цео пројекат је износио близу пет милиона динара и важна је полазна основа за даљи рад.

Пројекат је од изузетног значаја и за особе које живе на сеоском подручју, јер је ово једна додатна услуга која до сада није постојала, а сваки нови сервис је корак напред у решавању неких бројних проблема када су у питању најугроженије друштвене групе.

„Инклузивно предшколско васпитање и образовање је пројекат Министарства просвете које подржава светска банка и морам да нагласим да ми је драго што је наша локална самоуправа једна од 34 која је добила средства преко грантова. Реализује се у вртићу „Бамби“, у поподневнним сатима, и то у периоду од 15,30 до 19,30 часова. Овај вртић је један од осам који су у мрежи ПУ “Радост“ , у њему се, у истом периоду реализује припремни предшколски програм, у две групе”, рекла је за ПЗС Ивана Вукајловић, члан пројкетног тима за Инклузивно и предшколско образовање, координатор испред ПУ „Радост”.

Простор за Инклузивно предшколско образовање у вртићу „Бамби”, фото: ПЗС

ПУ „Радост” је носилац  пројекта из разлога што се пројкетне активности заправо и дешавају у тој Предшколској установи.

„Пројектни тим већ месецима ради на томе, на терену обилази све Месне заједнице, чији председници су нам прилично помогли како би мапирали, те смо формирали групу  деце”, казала је Вукајловић.

Она је истакла да је у вртићу „Бамби”, соба потпуно адаптирана, окречена, постављен је нов намештај и спремна је да прими прву групу деце.

„Са децом у групи ће радити један васпитач, а оно што Предшколска установа још нуди јесте апсолутно свестручни кадар и стручни сарадници који ће се бавити праћењем и развојем како детета, тако и породице. Постоји моблини тим који улази у породице, међу којима су председник ПУ „Радост”, један стручни сарадник, представник Дома здравља, представник Центра за социјални рад и наравно координатор. Свесрдно радимо  на оснаживању родитеља, јер све те осетљиве категорије имају могућност да похађају и целодневни боравак бесплатно”, појашњава Вукајловић.

Родитељи и све те породице имају неку врсту предрасуде, те осетљиве категорије долазе из сиромаштва, посебно, ако у породици постоји генерацијско сиромаштво. Веома ИХ је тешко освестити, оснажити и указати који је значај да деца са својим вршњацима и са одраслима у простору и у подстицајној средини развијају онако како доликује детету у том узрасту, то изискује мукотрпан рад.

Ивана Вукајловић, члан пројкетног тима за Инклузивно и предшколско образовање, координатор испред ПУ „Радост”, фото: ПЗС

„Када дете дође у овај новоадаптирани простор, подвргава се редовно васпитном раду као и сва друга деца, соба је подељена новим концепцијама, новим основама програма по просторним целинама, целовит развој детета као и редован програм деце која долазе без обзира што су деца из друштвено осетљивих категорија. Такође и деца са сесоког попдручја имају могућност, као што већ знамо град Чачак финансира превоз те деце где год да се налазе на целој теритрорији града, поготово тој осетљивој групи. Уколико желе баш у ову групу да дођу, морају користити градски превоз, још увек немамо свој превоз да би ми могли да идемо и да их узимамо и довосимо овде, али јавни превоз могу користити потпуно бесплатно”, закључује Вукајловић.

Важно је истаћи да је боравак деце кроз овај програм апсолутно бесплатан, она имају један оброк и развијају се у складу са новим концепцијама, те раде редован васпитни рад као и сва деца која похађају вртић.

ПЗС

 

Датум објаве: 16.03.2021.

Share






ФОТОГРАФИЈА


Фото: ПЗС

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!

АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!