Небојша је пример ОСИ који је својим изузетним способностима рада на најсавременијим софтверима дошао до одговорног радног места

Ужице – Небојша Сарван је локални координатор за сарадњу са цивилним друштвом у Ужицу. Он је тешко слабовидо лице са више од 90 одсто оштећеног вида. Од своје 32. године је је запослен у локалној самоуправи.

Небојша Сарван ОСИ, локални координатор за сарадњу са цивилним друштвом у Ужицу, фото: ПЗС


Иако је имао трновит пут до запсолења, овом човеку рад умногоме олакшавају асистивне технологије.


„Почевши да користим ове електронске уређаје компјутере, андроиде и остало, ја сам ушао у неки други свет потпуно. Човек који има здрав вид њему је то све нормално и пријемчиво зато што се брзо адаптира, научи да користи неке уређаје, а ви овде морате да имате прилагођене уређаје да би се он прилагодио, неко то мора осмисли, требало је времена да се уграде говорни софтвери на српском језику“, објаснио је Небојша за ПЗС.


Небојша је мишљења да је једно од елементарних људских права, право на рад, јер, ако ОСИ дође до запсолења, оставрују јој се и друге перспективе.
„Да оснујете породицу, да имате економску стабилност породице, да будете користан и продуктиван члан заједнице, а не неко коме ће се помагати, значи, да неко с друге стране заради новац, да би се вама помагало. Народски речено постајете у правом смислу речи човек“, истакао је Сарван.

Небојша Сарван ОСИ, локални координатор за сарадњу са цивилним друштвом у Ужицу, фото: ПЗС


Овај човек сваке године ради пројекте који имају за циљ остваривање радних права ОСИ.


„Увек запошљавамо од пет до десет особа са инвалидитетом. Није то нешто дуго, неких четири месеца отприлике, а многим људима и то радно ангажовање значи“, рекао је он.


С обзиром на то да је Небојши неопходна персонална асистенција, његова десна рука на послу је Марија Маричић, координатор Канцеларије за младе, која каже да поред одличне сарадње, о Небојше много учи када је у питању напредна технологија коју он непогрешиво познаје.

За Небојшу претпостављени кажу да има изузетну меморију и да је веома одговоран, фото: ПЗС


„Углавном он мени помогне око посла, јер је дуже ту и зна како ствари функционишу, и његова помоћ од почетка кад сам дошла овде ми је пуно значила. Оно што ја могу да помогнем њему јесте да одемо на неки састанак у општину или да одем по доручак, али то је за насзадовољство и дружење. Врло се ослањамо и на његову изванредну меморију, тако да мноштво података које ми сви држимо у рачунарима, он их малте не има у глави. Тако да, код пројеката, има доста искуства, врло су нам корисне те информације које он у ствари поседује“.


Небојша је добар пример особе са инвалидитетом која ради на одговорном радном месту и максимално је едукован да користи најсавременије софтвере, а Управа града Ужица тај значај је препознала и то му омогућила.


ПЗС

 

Датум објаве: 17.12.2020.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Фото: ПЗС

ВИДЕО


АУДИО