Златиборац Радован све задовољнији узлазном путањом која води до бољег живота особа са инвалидитетом

Чајетина – Златиборац Радован Савић у колица је сео 2008. године, након пада са висине, дијагностикована му је параплегија. И поред свог инвалидитета, овај човек је максимално самосталан. За њега су стандарди којима се олакшава функционисање ОСИ од изузетног значаја.

Радован Савић ОСИ, Златибор, фото: ПЗС

„Доста тога је прилагођено за особе са инвалидитетом, надамо се да ће још боље бити, што се тиче улаза у објекте јавне намене, улаз у Дом здравља, пошту, полицијску станицу, трговинске објекте је углавном прилагођен, али још на томе има да се ради“, објаснио је Радован за ПЗС.

Он сматра, да чим се увелико, овако нешто ради, јасно је да су ОСИ све видљивије, како у општини, тако и на овом туристичком месту.

Трг на Златибору прилагођен ОСИ, фото: ПЗС

„Све је то мало боље прилагођено, посебно сада овде да новом тргу који је урађен, само да су мало водили рачуна о уласцима у продавнице и објекте јавне намене“, рекао је он.

Радован каже да више није као некада и да се не може рећи да су ОСИ невидљиве, све је виша свест како код грађана, тако и код институција које све више обраћају пажњу на ову категорију људи.

Радован Савић ОСИ, Златибор, фото: ПЗС

„На многим местима су нам скинуте баријере, направљене су могућности да можемо да се крећемо и да приђемо јавним објектима“, казао је Савић.

Видљивост ОСИ иде узлазном путањом, такође, на Златибор долази све већи број туриста са неком врстом инвалидности, док су културни догађаји приступачнији овим особама, него ранијих година.

Фото: ПЗС

Општина Чајетина и Туриситичко место Златибор су можда најбољи пример тога како се води рачуна и повећава свест и брига о ОСИ.

ПЗС

 

 

Датум објаве: 24.11.2020.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Фото: ПЗС

ВИДЕО


АУДИО