Пружена рука особама са инвалидитеом трећег доба на сеоском подручју

Горњи Милановац – Осамдесетогодишња старица Љубица Танасковић из горњомилановачког села Прањани, већ три године је особа са инвалидитетом и лечи се од Паркинсонове болести.

Љубица Танасковић, ОСИ, Прањани, фото: ПЗС

Положај ових особа на селу је врло тежак, посебно, када су у питању старија лица, која апсолутно нису способна да одговоре на најнеопходније потребе у домаћинству.

„Мој живот је тежак, губим се често, заборављам многе ствари које не би смела, па кад се сетим, ту наставим“, рекла је бака Љубица за ПЗС.

У овом сувоборском селу, бака Љубица дане проводи у самоћи и ишчекивању да јој неко дође и помогне у најнеопходнијим потребама.

Љубица Танасковић, ОСИ, Прањани, фото: ПЗС

 

„Ја полако са својим помагалима пређем по кући ту ми је и столица која ми користи. Некад подложим ватру кад је хладно, а понекад упржим и јаје поједем, након чега попијем лекове“, појаснила је Љубица како проводи дан.

Она каже да свој живот на селу не би мењала ни за шта на свету, првенствено због тога што може да буде на сеоском ваздуху.

„Лакше ми је што живим у селу, јер да сам у граду, било би ми теже, никуд из куће не бих могла, овако из свог дворишта могу да видим ко прође улицом и да видим људе, да удише, свеж ваздух“.

Помоћ геронто домаћице ОСИ трећег доба на селу од изузетног значаја, фото: ПЗС

Поред помоћи које јој пружа геронто – домаћица, Љубици је на првом месту да са некими може и да поприча и додаје да кад јој стиже помоћ то је за њу као да јој долази „Разговор у кућу на првом месту“.

„У том разговору ми прво причамо шта треба да урадим, шта јој је потребно од припреме оброка, потом почистим прашину, средим по кући, најбитније јој је такође, да јој унесем дрва“, казала је Гордана Милошевић Геронто – домаћица.

Гордана Милошевић, геронто - домаћица, фото: ПЗС

На територији општине Горњи Милановац има 147 корисника геронто услуга, од којих је већина особа са неком врстом инвалидитета, то су сензорни, телесни инвалидитет или су лица која имају вишеструку ометеност у развоју. У раду са таквим корисницима, може се уочити када имају адекватну помоћ у свом дому.

„Они воле увек да нам кажу, какав живот су имали, шта су постигли, наравно, и стање у којем се сада налазе и да заједно пронађемо начин на који можемо да им олакшамо свакодневницу", објаснила је Невена Јоксић, социјални радник агенције „Нивеус Тим“.

Невене Јоксић, социјални радник агенције "Нивеус Тим", фото: ПЗС

За Љубицу је од изузетног значаја, то што јој два пута седмично долази геронто домаћица која јој помаже у већини ствари које не може сама да обави и каже да јој све уради што сама не може, а требало би.

Ова старица је пример, колико значи пружена рука ОСИ и то трећег доба на сеоском подручју.

ПЗС

 

Датум објаве: 16.11.2020.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Фото: ПЗС

ВИДЕО


АУДИО