Ивањица је добар пример запошљавања особа са инвалидитетом

Ивањица - Удружење за Церебралну и дечију парализу у Ивањици, пример је добре праксе када је у питању однос према особама са инвалидитетом и показује колико је важно да се они укључе у друштвену заједницу.


Градимир Луковић је особа са инвалидитетом и секретар друштва за церебралну дечију парализу у Ивањици. Он је један од оснивача и активан је од самог почетка, а услов да се запосли и буде мобилнији јесте и положен возачки испит. Овај човек је мишљења да је особама са инвалидитетом важно да се осећају равноправно.
Овом човеку радно ангажовање значи сигуран и испуњен живот.


У оквиру друштва радионице у окупациопном центру вбећ неко време запослена је и Драгана Томић, особа са инвалидитетом, за њу је радно ангажовање врло значајно.


Ове особе обављају разне креативне послове, укључене су у рад на изради предмета које касније могу продати, а оно најважније је то што се по обављеном послу осећају задовољано.


„Ангажовани су на курирским и административним пословима, у радионици за радну терапију, на свим неким техничким које они могу да обављају", рекла је Светлана Главинић, магистар дефектолошких наука, председница друштва за Церебралну и дечију парализу.


Укључивање у друштвену заједницу је веома значајно за особе са инвалидитетом, а за њихово психичко здравље јесте управо рад.

 

ПЗС

Датум објаве: 04.12.2020.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Фото: ПЗС

ВИДЕО


АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!