Данас је Међународни дан особа са инвалидитетом

Данас је 3. децембар, Међународни дан особа са инвалидитетом, који се обележава од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана са циљем да се унапреди и омогући овим особама једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву.

 


Данашњи дан је повод да се скрене пажња на проблеме с којима се ове особе суочавају, а то су пре свега сиромаштво, висока стопа незапослености и икљученост из друштва.


Према нашим сазнањима око милијарду људи, или приближно 15 одсто светске популације, живи са неким обликом инвалидитета.


Широм света, особе са инвалидитетом се суочавају са бројним баријерама које их искључују из пуног и ефикасног учествовања у друштвеним токовима. Они се суочавају са неједнаким могућностима у погледу образовање, запошљавање, здравствене и социјалне заштите.


Република Србија је постигла напредак у погледу законске и подзаконске регулативе када је у питању положај особа са инвалидитеом, али је присутан проблем одговарајуће имплемантације.


ПЗС

Датум објаве: 03.12.2020.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Фото: Википедија

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!

АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!