На Градском тргу обележен Дан белог штапа

Чачак – На Градском тргу у Чачку обележен је 15. Октобар „Дан белог штапа“, то је Међународни празник слепих и слабовидих. Овај дан се обележава од 1964. године када је амерички конгрес донео сенату једну повељу слепима и слабовидима.

 


„Дан Белог штапа је дан када јавност треба да упознамо слепошћу, и са потребама слепих и слабовидих, а то је један од најтежих облика инвалидности“, рекао је Дејан Томић, председник међуопштинске организације слепих.


Он је истакао да се слепи и слабовиди људи слабо препознају, те је бели штап симбол самосталности, међутим са тим белим штапом слепи и слабовиди људи препреке и баријере, људи не препознају човека, јер се неком види слепоћа и слабовидост, а неком не, а кад се узме тај бели штап не знају шта је.
„Треба радити на томе, првенствено ми из Удружења, па онда градске власти и људи који су задужени за нас, као и медији који треба то што чешће и што више да објављују.


Проблем је у препрекама што ми у Чачку имамо један део стаза на тргу, али су спојене само нова градска библиотека и пошта, све остало, ти смерови би требало да буду окренути ка аутобуској станици , ка општини, ка пошти, ка МУП-у и установама које се баве са људима да би могли да нађемо где се све и шта налази. Морамо сви заједно више радити на томе како би подигли свест грађана у вези са слепим и слабовидим особама“, казао је Томић.


Према његовим речима на територији Моравичког округа има 309 чланова, регистрованих у Удружењу слепих и слабовидих, с тим што је много мало чланова који су активни, можда свега једна четвртин, док су сви остали су негде на маргини живота, имају нека социјална примања и од тога живе.


„У последњих пар година ми у нашем Удружењу у Чачку се боримо да што више људи запослимо, да их едукујемо, да им покажемо да је важно да не седимо кући, да морамо изаћи међу народ да будемо препознатљиви, јер ми нисмо људи са посебним потребама, ми смо људи са истим потребама као и сваки нормалан човек који нема неку врсту инвалидитета“, закључио је Томић.


На обележавању „Белог штапа“, присуствовао је и тридесетогодишњи Илија Давидовић, који је овом приликом рекао да су људи веома неедуковани када је у питању живот и рад особа са инвалидитетом, те се мора дати све од себе и и радити на томе да се то сведе на минимум и да се сељуди што више едукују и освесте.


„Потребно је да се и град ангажује да се нам се омогући лакши приступ свему. Потребни су нам звучни семафори, да их има више, да их има у центру града, као и у неким деловима где је више прометно за прелазак особа са инвалидитетом, требало би да се ураде стазе за МУП, аутобуску станицу, општину, као и да људи имају мало више обзира на особе са инвалидитетом , да обрате пажњу на човека који носи бели штап, јер ми се више пута дешавало да на пешачком прелазу да људи обилазе бели штап, упркос чињеници да сам дао упозорење да прелазим. То би требало да се промени, у јавном превозу би били пожељни говорни аутомати, као што постоје у Београду, како би се лакше слепи и слабовиди орјентисали“, рекао је Давидовић.


Он је појаснио да би грађани требало да схвате да није ништа страшно срести особу са инвалидитетом, неважно да ли је слепа, слабовида или са неком другом врстом инвалидитета, да се промени та слика.


„Ми нисмо особе другог реда, већ смо као и сви нормални, самостални, једино тај проблем, било би ми драго да се такве предрасуде искорене“, закључио је Давидовић.


ПЗС

Датум објаве: 14.10.2020.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Фото: ПЗС

АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!