Кампања „Дај педалу раку“, одржана у граду на Морави

Чачак – Кампања женама оболелим од рака дојке, прикључила и Словенија.

Ова манифестација је објединила све који могу допринети смањењу смртности од рака дојке како на локалном, тако и на националном нивоу с циљем да се подигне свест целе друштвене заједнице, а посебно жена о значају превентивних и редовних прегледа дојки, раног дијагностификовања и лечења болести, као и промовисању здравих стилова живота.

Град Чачак се и ове године придружио каравану „Дај педалу раку” и дао свој допринос у борби против ове опаке болести.

„И у овим тешким временима у време епидемије ковидом наши здравствени радници су се борили и улагали све могуће снаге у борби за што дужи живот наших суграђанки које су оболеле од ове болести”, казала је чланица Градског већа др Славица Драгутиновић.

Она је истакла да у Србији преко 4. 500 жена сваке године оболи од карцинома дојке, а око 1. 600 сваке године изгуби битку за живот.

“Град Чачак осим што сваке године подржава караван ’Дај педалу раку’ са својим институцијама активно учествује у причи о превенцији и промоцији здравља, као што су Завод за јавно здравље, Дом здравља и болница, као и Црвени крст, и сви они који могу да помогну да се изборимо са овом тешком болешћу”, казала је др Драгутиновић.

Она напомиње да без обзира на данашње тешко време свака жена мора да месечно одради самопреглед дојки, а ако примете било какву промену, одмах треба да се јаве изабраном лекару или Центру за промоцију здравља који се налази у Дому здравља.

Шеф одељења за промоцију здравља у чачанском ЗЗЈЗ др Данијела Парезановић каже да је ова манифестација веома важна у смислу превенције карцинома дојке и због тога ова установа од почетка подржава караван „Дај педалу раку”.

„Желимо да пошаљемо поруку женама да свака жена старосне доби од 50 до 69 година једном у две године треба да обави мамографски преглед. Ми у нашем граду радимо скрининг програм, позивамо жене те добне групе да се јаве код свог изабраног гинеколога како би урадиле овај преглед”, казала је др Парезановић.

Она је истакла да је мамографија безболна радиографска метода са минималном дозом зрачења, као и да је сваки откривени карцином у почетној фази излечив у 90 одсто случајева.

“У нашем округу током претходне године карцином је откривен код 130 жена од чега је 47 жена умрло и све оне нису се јавиле на време код лекара, већ у значајно одмаклој фази”, истакла је др Парезановић.

Рак дојке је тешка болест и његово лечење је веома комплексно, захтевно, напорно и скупо, захтева ангажовање како здравствених радника тако и породице и пријатеља и читавог друштва уопште. На жалост та се битка врло често изгуби.

“У Чачку се у овом тренутку лечи више стотина жена од рака дојке, а статистика каже да се једна од девет жена разболи, и код ове болести не постоји маска ни карантин како би се спречило обољевање, једино што преостаје јесте да се болест открије на време, када је у почетној фази. Не смемо дозволити да немар, небрига, стид утиче на то да живот кратко траје”, нагласила је начелница онколошког одељења у чачанској болници др Драгана Бојовић.

Караван „Дај педалу раку” подржао је и Спортски савез Србије кроз масовно укључивање жена у бављење физичким активностима, јер оне имају најмање времена за себе под разноразним изговорима.

“Саслушавши проблеме жена зашто се не баве физичком активношћу, град Чачак у сарадњу са Спортским савезом Србије покренуо је пројекат потпуно бесплатног вежбања за жене у три чачанске теретане и то Спотагора (понедељак у 21 сат), Angel & Devil (уторак у 20 сати) и теретана КК Борац (четвртак у 20 сати), ” рекла је Ивана Вукајловић испред Спортског савеза града Чачка.

Она је напоменула да ће са женама радити професионални лиценцирани тренери.

 

ПЗС

Датум објаве: 03.10.2020.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Фото: ПЗС

АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!