На Градској плажи своје креације излагале и особе са инвалидитетом

Чачак – У организацији Удружења „Наше дрво“, у сарадњи са Народним музејом и СЦ „Младост“ на чачанској Градској плажи организован је трећи по реду Сајам „Креације и рукотворине“. Као и до сада и овај пут својим учешћем су оплеменили овај сајам и чланови Центра за самостални живот особа са инвалидитетом Чачак.

„Ове године излагало је 23 излагача, то су креативци људи из нашег града, који  баве неким додатним занимањима и хобијима, док су неки чак  те хобије претворили и у посао и на тај начин покушавају да остваре неку додатну зараду, али исто тако и да испуне свој живот“, рекла је Ивана Ћирјаковић, виши кустос, етнолог Народног музеја Чачак.

Она је истакла да се сваке године мења и има нових излагача, док је посебан акценат ставила на особе са инвалидитетом које су узеле учешће.

„Сматрам да је битан овај сајам, пре свега за те људе који су поприлично невидљиви, немају простор где би могли да продају своје производе, немају довољно средстава да можда изнајме некакав локал и сад је то начин да они дођу до својих купаца, да се упознају са другим креативцима, можда и да се повежу, а неки крајњи циљ би био да град једног дана обезбеди простор у коме би они могли да се окупе и на неки начин да продају своје производе, а да немају неке трошкове,  то је у ствари наша основна идеја удружења „Наше дрво“, појаснила је Ћирјаковић.

Тања Азањац, председница Удружења „Наше дрво“, каже да већ пет година постоје, а циљ је промовисати облике старих заната који нису заступљени, такође и креације људи који не могу да се виде свуда и који немају могућност да то буде стално.

„Грађани су на овом сајму имали могућност да упознају продавце који израђују разне уметничке предмете и да их контактирају док не буду добили стални изложбени простор“, казала је Азањац.

Снежана Тошовић, професор математике и једна од оснивача Удружења „Кликераши“, каже да приказана креативна научна радионица за децу од шест до дванаест година. Радионица је поводом дана, друштво заштите птица, те је овим скренута пажња на птице, али кроз програм који је планиран за следеђу годину, а то је алгоритамски начин мишљења.

„Поента је како ћемо употребити своја знања или неке вештине или закључивање на лицуи места“, казала је Тошовић.

Драгана Максимовић, Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Чачак каже да је ово трежа година како организација „Наше дрво“ организује ову манифестацију, други пут учествују, а оно што чланови раде на радионицама, неке рукотворине излажу и подржавају овакве манифестације.

„Јако је битно, људи се афирмишу, људи излазе, битно је да не будемо затворени у кућу, да узмемо учешће у свакој активности коју град  ради. Што смо видљивији то је важније и за нас и за заједницу, јер смо равноправни учесници друштва.

Ми на нашим радионицама радимо дрвене кутије, обрађујемо декупаж техником, то је оно што годинама радимо. Наши чланови то воле, у томе се сналазе, самим тим и развијају пресотале физичке способности , тако да је то врло важно и за нас и афирмација заједнице је важна“, објаснила је Максимовић.

Према њеним речима Удружење броји око 40-ак чланова, 10-15, је активно, малте не сваки дан по десетак људи у просторијама. Сви воле да раде, то је нешто што људима и са и без инвалидитета буде занимљиво кад се нешто раде својим рукама, то их опушта и самим тим што праве нешто својим рукама, то им је и сатисфакција.

„Наша организација Центар за самостални живот особа са инвалидитетом ради на томе да особе са инвалидитетом буду укључене у све сфере друштва нашег града, па и у целој Србији, тако да е увек трудимо да узмемо учешће у свим манифестацијама  које град организује“, закључила је Максимовић.

Датум објаве: 03.10.2020.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Фото: ПЗС

АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!