Градски челници обишли Дом слепих и слабовидих: У плану су куглана и стрељана

Чачак - Поред Стонотениског клуба „Борац” и Визуелних уметника као закупаца простора Дома слепих у Чачку, у плану су да се изграде куглана и стрељана на овој локацији.


Владан Милић, помоћник градоначелника за област друштвених делатности града Чачка, приликом ове посете рекао је да је добра комуникација између градоначелника и младих чачанских уметника који су завршили академијуи који се налазе под кровом Дома слепих.
„Имамо одличну сарадњу, а циљ града да и градског руководства да младе враћа у Чачак, оне који су на студијама у Београду, у иностранству, да им створимо услове да могу да раде у свом граду и да обезбеђују себи егзистенцију”, казао је Милић.


Дејан Томић, председник Савеза слепих и слабовидих Чачак каже да је сарадња са градом Чачком коректна, град је помогао, чак су ио дугови који су заостали од раније из претходног руководства решени.


„Самим тим што нам је овде стонотенисерски клуб „Борац”, он пројектима конкурише за средства као спортски клуб у граду Чачку, такође имамо мллде уметнико, и они пројектима и конкурсима издвајају средства, закупили су простор код , тако да та средства која она добију за плаћање простора дају Удружењу Савеза слепих и слабовидих, а ми са тим средствима која имамо покривамо трошкове плаћања грејања, струје, воде, комуналца и свега што имамо. Немамо никакву зараду , то је да једни другима помогнемо и покријемо поменуте трошкове”, рекао је он.


Према Томићевим речима Удржење финансира пројектима код Министарства за рад борачка и социјална питања.

„Надам се да ће бити још боље, ако што више чланова активирамо, у Србији нема саме организације која може у сваком тренутку да окупи 50 чланова. Ми имамо укупно 300 чланова, али ту има много њих који никада нису дошли, ми смо их обилазили, али ми треба да пробудимо свест уопште и породица да нису то људи који треба да седе у кући него људи који треба да изађу на улицу да се препознају да се виде”, истакао је Томић.


План и програм после епидемије


Томић је рекао да је Дом слепих и слабовидих имао добар план и програм за ову годину било неких радионица у обуци слепих и слабовидих људи у разним активностима, психолошке радионице, да се ангажује нутрициониста, међутим, због ванредног стања радионице нису кренуле.


„Надам се да ћемо ангажовати људе да одвојимо два излета, имаћемо обуку наших чланова за рад на рачунарима, за рад на андроиод телефонима, јер већина не користи андроид телефоне, говорне програме, поготову старија популација, јер стари телефони не функционишу и не раде. Првог јуна се враћамо се враћамо нормалном животу, старом систему рада, придржаваћемо се мера опреза које које су прописане”, закључио је Томић.

ПЗС

Датум објаве: 29.05.2020.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Фото: ПЗС

АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!