У Србији још увек не постоји регистар особа са аутизмом

Чачак - У Србији не постоји регистар особа са аутизмом, тако да се ми позивамо на светске епидемиолошке податке, казао је проф. др Ненад Глумбић са београдског факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију.

Проф. др Ненад Глумбић, фото: ПЗС

“Од прилике данашњи став је да имате око један посто популације са различитим облицима аутизма. Забележен је огроман стабилан пораст особа са аутизмом у протеклих неколико деценија. Прва епидемиолошка студија рађена је 1966. године и тада је било три до четири, највише пет особа на 10 хиљада. Данас смо дошли на једну особу са аутизмом на 100 или чак 80”, казао је проф. др Глумбић.

Међутим, каже професор, разлози зашто се то десило се још увек интерпретирају на различите начине.

“Неки аутори сматрају да је то просто привид, настао због боље дијагностике, промене дијагностичких критеријума и због веће сензибилизације јавности. Постоје наравно и претпоставке да можда неки стварни чиниоци додводе до повећања броја особа са аутизмом, али се тачни разлози не знају, само су познати фактори ризика”, казао је др Глумбић.

Он је истакао да формирање регистра у Србији можда не би имало непосредне последице, у смислу да би после неколико дана имали ефекте, међутим он би значио праћење, које би дало јасну и прецизну информацију колико има особа различитих узраста и са различитим потребама за подршком у различитим регионима и самим тим би било омогућено прецизније планирање типа потребне подршке.

“У овом тренутку све се ради помало стихијски, јер немамо јасне и прецизне податке”, закључио је проф. др Ненад Глумбић.

ПЗС

Датум објаве: 06.02.2020.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Проф. др Ненад Глумбић, фото: ПЗС

АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!