Министар Ђорђевић: Желимо да се особе са инавилидитетом осећају као једнаки грађани

Чачак - Министар за рад и запошљавање борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, посетио је данас Установу за смештај и дневни боравак деце, младих и одраслих са сметњама у развоју „Зрачак”, као и Народни Музеј у Чачку и том приликом је Музеју дониран гусеничар, како би особама са инвалидитеом био олакашан приступ.

„Ужице, Краљево, Чачак и Крушевац су први градови у Србији у којима су музеји и позоришта постали по први пут доступни особама са инвалидитетом. Жеља нам је да сви објекти у нашој држави буду доступни управо њима”, рекао је Ђорђевић и додао да сви будући објекти који се буду градили у нашој земљи, обавезно морају бити доступни овим особама.

Ђорђевић истиче да ће сви државни органи у блиској будућности наставити са овом праксом, те да ће када су у питању слепи и слабовиди све библиотеке у Србији бити опремљене дигиталним књигама.

„Држава Србија постаје одговорна према својим грађанима, када је у питању запошљавање особа са инвалидитетом, ту смо најмање поодмакли, али нам је жеља са срушимо стереотипне зидове и да као Минситарство будемо на челу колоне и својим личним примером покажемо да је већ неколико особа запослено у Министарству”, каже Ђорђевић.

По његовим речима, особе са инвалидитетом су позване да у свим будућим конкурсима могу равноправно да учествују са свим осталим грађанима.
„Сва удружења, њих 594 у нашој земљи и 34 Савеза могу да аплицирају на све пројекте које Министарсво има, нама је битно да се пројекти не дуплиурају и да имају подршку Савеза, што значи да је Савез кровна институција која контролише удружења и у складу са тим поступамо”, закључује Ђорђевић.

ПЗС

 

Датум објаве: 22.01.2020.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Фото: ПЗС

АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!