Весна Петровић - Посао је стуб сигурности

Чачак - Државе које су ратификовале Конвенцију о правима особа са инвалидитетом, међу којима је и Србија, признају особама са инвалидитетом право на рад равноправно са другима. То укључује право на могућност стицања средстава за живот радом који је слободно изабран или прихваћен на тржишту рада и у радној средини која је отворена, укључива и приступачна за особе са инвалидитетом. Мере које треба да спроводе државе подразумевају борбу против стереотипа и предрасуда према особама са инвалидитетом, подизања нивоа свести о њиховим способностима и доприноса развоју друштва.

Весна Петровић, фото: ПЗС

Весна Петровић из Трнаве код Чачка, завршила је Економску школу - смер трговац и запослена је у Идеи на градском шеталишту.

„Био је отворен конкурс, ја сам се јавила и позвали су ме на разговор. Након седам дана обавестили су ме да сам добила посао и да почињем да радим. Од 5. марта ове године запослена сам на неодређено време", прича за ПЗС Весна Петровић, и поносно додаје да је искористила шансу.


Навикла да у послу даје све од себе, Весна је као одговорна и вредна особа врло брзо стекла поверење послодаваца и наметнула се као битна карика.

Ненад Бошковић регионални менаџер Меркатор-С система, фото: ПЗС

„Весна је пре свега сјајна особа и добар човек,а показала се и као изузетан радник. Од момента када је примљена у наш систем, евидентан је велики напредак у њеном раду. Код нас ради изузетно значајне послове који доносе добре резултате", рекао је за ПЗС Ненад Бошковић, регионални менаџер Меркатор - С система.

Тимски дух краси ову Чачанку. Весна је увек спремна да прсикочи у помоћ колегама како би се посао што брже и боље обавио. Али и колеге су ту за њу.

„Однос са колегама је одличан од само старта. Када ме замоле за помоћ ту сам да помогнем, али и када мени нешто треба они притрче. Ако не могу да подигнем нешто тешко, знам да на њих могу да рачунам. Јако сам задовољна колективом а то је врло важно, јер ми овде заједно проводимо више времена него код куће", прича Весна док као "под конац" слаже воће и поврће.


Вредну радницу приметиле су и муштерије које не остају равнодушне на њену љубазност. Весна је једна од 22 особе са инвалидитетом које су ове године добиле посао у Меркатор-С систему.


„Ми смо друштвено одговорна компанија и бринемо о томе да и особе са инвалидитетом буду део нашег тима. Резултат тога је 158 особа са инвалидитетом које су запослене у Меркатор С систему. Само у Чачку ове године примљено је 6 особа са инвалидитетом а 22 на нивоу Србије", истакао је Ненад Бошковић.


Али Весни није било лако доћи до сталног запослења на радном месту за које се школовала. Годинама је куцала на многа врата и није јој полазило за руком да дође до сигурног посла.

„На сталан посао сам чекала 20 година. Није било лако све то издржати, али исплатило се. Ја сам увек радила али по неколико месеци или годину дана па пауза, па опет неколико месеци па нема посла...и тако је пролазило време у неком чекању и страху шта ће да се догоди", присећа се Весна тешких година које су пролазиле у неизвесности, и додаје да је посао многе ствари променио на боље.


„Осећам се сигурније, имам посао и могу да планирам многе ствари у животу. Имам породицу и два сина које школујемо. Посао ми је веома важан зато што је то тако велики стуб који чини да се осећам јаком. Кад имаш посао, имаш све. Срећна сам, ово ми је била једна изузетна година, коју ћу дуго памтити јер сам била јако успешна. Осветљена ми је стаза да живот иде много лепше и боље", са осмехом завршава причу Весна Петровић.

ПЗС

Датум објаве: 28.12.2019.

Share






ФОТОГРАФИЈА


Весна Петровић, фото: ПЗС

ВИДЕО


АУДИО