Дарко Кузмановић - На путу до циља

Запошљавање особа са инвалидитетом представља један од кључних видова њиховог већег укључивања у друштво, борбе против социјалне изолације, начина обезбеђивања економске самосталности, као и заштите људског достојанства.

Чачанин Дарко Kузмановић, економиста са VI степеном стручне спреме, запослен је у ЈKП "Градско зеленило".

Дарко Кузмановић, фото: ПЗС

„Од јула ове године запослен сам у овом предузећу на неодређено време, радим на месту рачуноводственог референта. Мислим да сам се добро уклопио јер то је моја струка, за тај посао сам се школовао", каже Дарко Kузмановић, који је у овом предузећу био ангажован и у оквиру програма јавних радова.

Рад у сектору економских послова Дарко је добро испекао. Својим знањем врло брзо успео је да се наметне као особа на коју у овом предузећу могу да рачунају.

Славица Kараџић директорка сектора економских послова у ЈKП "Градско зеленило", фото: ПЗС

„То су послови који обухватају рачуноводство, финансије,наплату и комерцијалу. Јако је широк опсег послова, а Дарко може да се укључи у све послове и успешно да обави сваки радни задатак", рекла је за ПЗС Славица Kараџић, директорка сектора економских послова у ЈKП "Градско зеленило", и додала да је Дарко веома савестан и одговоран радник.

„Темељан је и види се да поседује потребно знање за обављање послова које он тренутно ради. Kада је дошао овде кренули смо од неких једноставнијих послова у рачуноводству и финансијама, да би сада преузео један веома значајан и одговоран реферат", каже Славица.

Подрашка колега и поверење у Дарков рад били су присутни од првог дана.

Марија Тањевић колегиница, фото: ПЗС

„Врло брзо се уклопио у колектив и наш тим. Добар је колега, увек је ту да прискочи у помоћ колегиницама. Дивна је особа и диван човек, што је најбитније", рекла је Марија Тањевић, једна од три колегинице из канцеларије.

Али пут до првог радног места није био лак,а још теже Дарку је било да нађе посао за који се школовао.

„Након завршеног школовања, у почетку јесте било тешко наћи посао. Тако је било све док није почело више да се придаје важности и пажње особама са инвалидитетом. Ја сам први посао добио 2010.године и то су били први јавни радови у Дому здравља", истиче Дарко и додаје да је дугогодишњу борбу са ветрењачама у тражењу посла, заменило олакшање.

Он је један од троје запослених особа са инвалидитетом у ЈKП "Градско зеленило", где укупно има 70 радника.

„Један велики терет сам скинуо са леђа, јер када имаш посао осећаш се много сигурније. Долазиш на посао, радиш, осећаш се корисним и једноставно си испуњен", каже Дарко и додаје да је његов животни мото да сваке године испуни бар један циљ који себи постави.

„Циљ ми је ове године био да се запослим и то сам остварио. Сада идемо даље. Мој следећи циљ је да идем на финале Лиге шампиона ", каже Дарко са осмехом на лицу.

ПЗС

Датум објаве: 27.12.2019.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Дарко Кузмановић, фото: ПЗС

ВИДЕО


АУДИО