Пехар за предузимљивост

Чачак - Предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом су најстарији вид социјалног предузетништва у нашој земљи, са вишедеценијском традицијом. Прва предузећа, такозване ДЕС-ове, оснивала су удружења особа са инвалидитетом, са намером да се њихови чланови, запосле и социјално интегришу.

У Србији тренутно послује 57 предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, са 1.200 запослених. Једно од њих је и чачанско предузеће "Пехар УП", чији оснивач је Удружење параплегичара. Чачанин Иван Борисављевић један је од шесторо запослених у овом предузећу.

Иван Борисављевић, фото: ПЗС

„Завршио сам Факултет организационих наука у Београду – смер менаџмент. Мој посао у Пехару је графички дизајн. Припремам све за штампу и за гравирање“, каже за ПЗС овај млади Чачанин.

Предузеће Пехар УП основано је пре 14 година, и основна делатност је израда и дистрибуција спортских реквизита.

„Почели смо 2003. године у Удружењу параплегичара са двоје запослених, док је предузеће основано две године касније. Одлучили смо се за израду и дистрибуцију пехара, медаља, диплома, плакета...Kасније смо проширили производњу на дигиталну и колор штампу на текстилу“, прича Владан Петковић, председник Удружења параплегичара у Чачку.

Предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом важна су у две области, економској и социјалној. Kолико је то значајно сведочи Иванова дугогодишња потрага за послом, током које је прошао трновит пут до радног места у Пехару.

Иван Борисављевић, фото: ПЗС

„Посао у Србији од 2011. године када сам ја завршио факултет до 2017. било је јако тешко наћи, посебно за особе које имају оштећен вид. На бројне адресе сам послао ЦВ, углавном за комерцијалне послове. Разговор је увек текао нормално, међутим никада после тога ме нису контактирали, нико ме није позвао Једноставно нисам добијао објашњење, што представља велики проблем . Ако вас неко позове на разговор очекујете некакав пропратни одговор , какав је резултат – да ли да очекујете посао, или да наставите даље потрагу“, каже Иван.

Упоредо са борбом особа са инвалидитетом да нађу посао, води се и борба предузећа за професионалну рехабилитацију да опстану. Удружење параплегичара није прошло лак пут да би посао заживео.

Владан Петковић, председник Удружења параплегичара у Чачку, фото: ПЗС

„Ми смо у тој причи били годинама и сада ако ме питате како смо успели и које су процедуре, ни сам не знам то да кажем.Требало је много снаге. За почетак, веома је тешко прибавити документацију. Ја знам сада из искуства неких колега из других градова, који годинама покушавају да оснују предузеће, да је веома тешко добити потребне дозволе и обезбедити услове. Треба имати и стручне људе , високошколовани кадар за тај почетни период док се не оснује предузеће, осмисли производ или услуга“, каже Владан и додаје да афирмативне мере које спроводи држава, директно утичу на одрживост предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом.

„Могу да кажем да ова предузећа имају помоћ од државе, преко Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Уз субвенционисање, једним делом зарада или репроматеријала на годишњим конкурсима, ми успевамо да позитивно послујемо. Ипак је неопходна помоћ државе и друштва да би та предузећа функционисала и да би особе са инвалидитетом могле да се запосле“, истиче Петковић.

Помоћ и ветар у леђа били су потребни и Ивану, који је у Пехару нашао могућност да се економски осамостали.

„Познавао сам цео тим у Удружењу, то су људи које годинама знам. Kада су остали без радника , који би могао да ради на тим машинама, позвали су ме и ја сам прихватио да дођем да радим“, прича Иван, сећајући се дана када му је пружена прилика да покаже своје знање и таленат.

Четрнаест година од оснивања, предузеће Пехар УП пример је добре праксе социјалног предузетништва.

„Kао сваки човек тако и ОСИ имају потребу да раде и да буду корисни чланови друштва, да својим зарадама задовољавају животне потребе . Ми смо из егзистенцијалних разлога и потребе да се укључимо у друштвене токове, да будемо корисни и сами задовољни начином живота, кренули са овим предузећем. Остварили смо се, основали породице и укључили комплетно у друштвену заједницу“, истиче Владан Петковић.

За Ивана Борисављевића, Пехар УП је друга кућа.

„Овде смо као породица,пријатељи ...нема неких трзавица,напетости, а све стижемо да одрадимо. Добра је атмосфера, све се договарамо. Са друге стране, овај посао ми даје сигурност у прављењу дугорочних планова “, каже Иван који се нада ће у овом предузећу наставити да гради своју каријеру.

ПЗС

Датум објаве: 21.12.2019.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Пехар за предузимљивост, фото: ПЗС

АУДИО


ВИДЕО