РЕТКИ ПРИМЕРИ ДОБРЕ ПРАКСЕ У ЗАПОШЉАВАЊУ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Горњи Милановац - За Милицу Маркељић (36) из Горњег Милановца, економског техничара, која је једна од 9.000 особа у Србији оболелих од мултипле склерозе, тражење посла сводило се на борбу са ветрењачама. Дуже од десет година, у разговору са послодавцима, слушала је исти одговор.

Милица Маркељић, фото: ПЗС

"Никада ми отворено нису рекли да неће да ме запосле због тога што имам мултипле склерозу, него су увек налазили неке друге разлоге. На пример, тренутно нема места, јавићемо се...У међувремену ја сам завршила и курс књиговодства, и то бих могла да радим, али увек су ме одбијали уз образложење да нема места", прича за ПЗС Милица Маркељић.


Први радни дан Милици је уписан у Агенцији за пружање услуга социјалне заштите „Нивеус тим“, на месту административног радника.

"Задовољна сам што ми је пружена прилика да себе остварим као запослену жену, да радим и зарадим. Тако се много лепше и боље осећам, много ми значи што имам први посао где сам пријављена. Овде ми је у радној књижици уписан први радни дан. Ангажована сам уговором о раду на неодређено време", каже ова Горњомилановчанка.

Закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом усвојен је 2009. године, са циљем да оснажи запошљавање ове осетљиве друштвене групе. У Агенцији „Нивеус тим" из Горњег Милановца, која запошљава 300 радника, посао је добило осам особа са инвалидитетом, од чега је шесторо запослено у Горњем Милановцу, једна особа у Трстенику и једна у Димитровграду.

Милан Тадић представник Агенције "Нивеус тим", фото: ПЗС

„Законска обавеза сваког привредног друштва је да на одређени број ангажованих радника запосли и лице са инвалидитетом ( послодавац који има између 20 и 49 запослених дужан је да има у радном односу минимум једну особу са инвалидитетом прим. аут.), или да на наменски рачун уплаћује одређени износ. Пошто се бавимо услугама социјалне заштите, ми смо се одлучили да ангажујемо лица са инвалидитетом, и тиме омогућимо да се лакше осамостале и лакше функционишу, с обзиром на то да они теже долазе у ситуацију да заснују радни однос", каже за ПЗС Милан Тадић, представник агенције „Нивеус тим”.


Ова агенција једна је од ретких која особама са инвалидитетом пружа прилику да дођу до посла, и олакшају иначе тежак положај у друштву.

Александра Јовичић директор Агенције "Нивеус тим", фото: ПЗС

„Кад дођу на разговор код нас, види се жеља за радом, за послом. Желе да буду активни, да привређују и да имају финансијску сигурност", каже за ПЗС Александра Јовичић, директор агенције  „Нивеус тим”. „Када код нас заснују радни однос осећају се сигурним, имају пензионо и социјано здравствено осигурање, а са друге стране имају редовну зараду на основу које могу да планирају будућност", додаје Милан Тадић.

Агенција „Нивеус тим” је пример добре праксе, али послодавци се ипак чешће одлучују да плаћају "пенале" држави, него да запосле особу са инвалидитетом.

"Претпостављам да су у питању предрасуде, које су везане за ефикасност, односно за учинак на одређеним пословима на којима је ангажована особа са инвалидитетом. Наша искуства показала су да особе са инвалидитетом послове које обављају, обављају потпуно ефикасно и једнако као и лица која немају инвалидитет", истиче Тадић.

Према незваничним проценама, у Србији има 700.000 особа са инвалидитетом, од чега само 13 посто има посао. За многе је то и даље недосањани сан.

ПЗС

 

Датум објаве: 29.11.2019.

Share






ФОТОГРАФИЈА


Милица Маркељић, фото: ПЗС

ВИДЕО


АУДИО