Макраме - уметност везивања чворова у Савезу слепих и слабовидих у Чачку

Чачак - Радионица макрамеа - технике ручног везивања чворова, одржана је данас у Савезу слепих и слабовидих у Чачку. Емилија Марић, из Градске организације слепих Врачар у Београду, дошла је да обучи чланице моравичког савеза овом сјајном, последњих година веома популарном техником.

Емилија Марић, из Градске организације слепих Врачар у Београду

„Макраме потиче од арапске речи макрама, што у преводи значи везени део. У Европи ова техника се користи од прве половине 19. века, а користили су је морнари на бродовима, када су имали дуга путовања. Од ужета су правили чворове. Постоје четири основна чвора од која могу да се направе разни експонати, од каиша, торбице, држачи за саксије, мреже за лежаљке”, рекла је Емилија.

Она је 2007. године савладала макраме а већ следеће године се одлучила да своје знање пренесе и дургима.

„И данас радим, мењају се жене, јер највише може четири, пет да присуствује обуци. Овај курс се држи око три месеца, у зависности како полазници схватају. Данас су Сузана и Мина одмах схватиле четвртасти чвор, од кога ја увек почињем иако је најтежи, али се користи у свим моделима”, наводи Емилија додајући да се касније уче и остали чворови као што су раван, спирални и птичија глава.

Макраме изузетно смирујуће делује, а веома је погодан слепим особама јер се ради ручно.

Председник Удружења слепих и слабовидих Моравичког округа Дејан Томић каже да свако окупљање и радионица је веома битна свим члановима.

„Да не буде да само радимо техничке ствари, а да смо запоставили људске ресурсе. Ово је већ друга радионица у току ове недеље у нашој организацији. Планирамо још једну обуку, пустовање или филцање вуне. У наредном периоду планирана је регистрација друштва за спорт и рекрацију слепих и слабоводих лица, па ћемо тако мало више моћи да активирамо и мушке чланове, јер до сада радионце похађају углавом жене”, рекао је Томић.

Према његовим речима интерес им је да прошире ову обуку, ако су чланови заинтересовани па да у будућности могу и на неком сајму да продају своје експонате и тако обезбеде и неке приходе Савезу.

ПЗС

Датум објаве: 28.11.2019.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Радионица макраме технике у Савезу слепих и слабовидих у Чачку, фото: ПЗС

АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!