Ивана Петровић - ДЕВОЈКА ЧЕЛИЧНЕ ВОЉЕ

Ужице - Померањем милиметара Ивана Петровић (24), помера и границе у животу. Ова млада параатлетичарка из Kосјерића, успела је да се за неколико месеци напорних тренинга, окити златом. У италијанском Гросету освојила је прво место у бацању копља, и победничким хицем остварила свој лични рекорд.

Ивана Петровић, фото: ПЗС

"Kопље бацам 15,65 метара, а диск 16,60. Сваки мој лични рекорд мене подиже, и много ми значи. Померање граница, тера ме даље", каже за ПЗС ова млада спортисткиња.


Ивана тренира два пута дневно, не обазирући се на временске прилике. Свакодневно је на теренима ужичког стадиона и у теретани, где стиче кондицију за наредна такмичења.


"Има још доста да се ради, да бих ја могла да парирам такмичарима на европском и светском нивоу. Али, ја сам на почетку каријере, и време ради за мене. Уз рад и редовне тренинге, сигурна сам да ћу успети. Није ми тешко да дођем, јер ја ово радим зато што волим. Дајем све од себе, како би била што боља. Не може сваки дан да се повећава дужина коју бацамао, али трудим се да напредујем", прича Ивана са вером у гласу.


Од најранијег детињства се бави спортом. Kаријеру одбојкашице прекинула је саобраћајна несрећа пре три године, у којој је задобила тешке повреде.

"Имала сам саобраћајну несрећу у близини куће, када сам се враћала из града. Две године сам била на рехабилитацији, лечењу...и одлучила сам да почнем са спортом, да то буде део мене". прича ова млада репрезентативка која се пре девет месеци, са мајком из Kосјерића доселила у Ужице.

Успеси на спортским теренима дали су јој снаге да почне да размишља и о самосталном животу.

"Требало би да полажем возачки испит, и то ће ми доста олакшати да се осамосталим.У плану ми је да за годину дана почнем самостално да живим. Нема разлога да не успем у томе", сигурна је у себе Ивана.


Успеси младе шампионке из града на Ђетињи, мотивисали су многе особе са инвалидитетом да се окрену спорту или активностима које ће покренути њихов друштвени живот. Њен савет је – изађите из куће.


"Мислим да треба да изаберу нешто што њима прија. Не мора то да буде спорт,већ нешто у чему се проналазе и што им одговара. Битно је да нађу мотив. Ја се надам да ћу кроз спорт доста видети и напредовати", каже Ивана, и додаје да поставља себи циљеве који ће је довести до нових победа, на спортским теренима али и ван њега.

На држави је да отклони све препреке и особе са инвалидитетом третира као равноправне чланове друштва, истакла је Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

Бранкица Јанковић повереница за заштиту равноправности, фото: ПЗС

"Од особа са инвалидитетом које су укључене у спорт чућемо да је то кључно утицало на квалитет њиховог живота, и да им је спорт омогућио да лакше функционишу. Наравно, све зависи од врсте и степена инвалидитета. Треба да шаљемо континуирану поруку колико је то важно, и посебно се осврнемо на Министарство омладине и спорта, које има обавезу да се бави спортистима са инвалидитетом, и да им омогићи равноправне услове", истакла је Бранкица Јанковић.

ПЗС

 

 

Датум објаве: 26.11.2019.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Ивана Петровић, фото: ПЗС

АУДИО


ВИДЕО