Информишите се о проблемима са којима се суочавају особе са хендикепом

Чачак - Улична акција под називом „Сви смо ми једнаки - погледај живот из наше перспективе” организована је данас у Чачку са циљем да се суграђани информишу о проблемима особа са инвалидитетом.

Акција је у склопу програма „Млади активни и једнаки, градимо заједнице без предрасуда” који спроводи Центар за самосатални живот особа са инвалидитетом Крагујевац у сарадњи са чачанским и јагодинским центром, док је финансијер Канцеларија за људска и мањинска права.

Сњежана Рисимовић из Центра за самостални живот особа са инвалидитетом Чачак

„Програм обухвата више едукативних радионица. Прва се односила на информисаност и подстрек младих особа са инвалидитето да што више учествују у друштву и да се актвирају у локалној заједници. Једна од радионица била је и информисаност младих без инвалидитета о проблемима особа са инвалидитетом као и њиховим препрекама и правима које они имају у друштву и заједници”, рекла је за ПЗС Сњежана Рисимовић из Центра за самостални живот особа са инвалидитетом Чачак.

Према њеним речима велики проблем су предрасуде да особе са инвалидитетом нису у могућности да раде и да доносе самостално одлуке.

„У Националној служби за запошљавање добила сам информацију да се послодавци ретко опредељују, иако имају субвенције, да запосле лица са инвалидитетом. На то највише апелујемо. Такође проблем су нам и архитектонске баријере, јер ми желимо као и остали да одемо да сами платимо рачуне, да одемо у Дом културе, школу или неку другу установу”, казала је Рисимовић.

Она је додала да им је градска власт протеклих година изашла у сусрет за неке апеле и молбе, али да ту има још пуно да се ради.

ПЗС

Датум објаве: 09.10.2019.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Мало се зна о проблемима инвалида, фото: ПЗС

АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!