Изложба „Особе са инвалидитетом које су мењале свет" до 3. октобра у Чачку


Чачак - Изложба у оквиру пројекта „Особе са инвалидитетом које су мењале свет" стигла је у Чачак и на платоу испред Стартап центра на Тргу биће до 3. октобра. Посетиоци изложбе су у прилици да се информишу о животним причама особа које су упркос својим хендикепима успеле да истрају у својим идејама и наумима.

Пројекат „Особе са инвалидитетом које су мењале свет" спроводи компанија Color Media Communications у сарадњи са Министарством за рад запошљавање борачка и социјална питања, Владином канцеларијом за људска и мањинска права, Апатинском пиваром и амбасадама страних држава у Београду.

Ивана Рајинац из компаније Color Media Communications

Ивана Рајинац из компаније Color Media Communications каже да су од амбасада добили предлоге особа из њихових држава које су дале допринос у свом домену деловања, а да су они изабрали неке из Србије како би скопили све у целину.

„Изложба путује Србијом а Чачак је четврти град у којем гостујемо, следеће недеље смо у Новом Пазару и за крај смо оставили Београд. Предвиђено је да она буде постављена на градским трговима као би што више људи је обишло и видело. Поред фотографије и текста који се налазе на паноима постоје и кју-ар кодови који воде до неких детаљнијих информација. Трудимо се првенствено да мотивишемо особе са инвалидитетом и да им покажемо да и они могу све да остваре упркос хендикепу. На изложби је представљено 24 особе, а у плану је да се ради још један пројекат где ће бити само особе из Србије”, рекла је Рајинац додајући да њихова компанија први пут организује изложбу овог типа.

Заменица градоначелника града Чачка Милица Дачић

Заменица градоначелника града Чачка Милица Дачић истиче да овом изложбом су представљене особе са инвалидитетом које су мењале свет, неке знане али и незнане које су постигле пуно у борби за људска и мањинска права.

„И ја сам овде дошавши сазнала пуно тога и драго ми је што су организатори ове изложбе изабрали Чачак да буде домаћин једне овакве манифестације која показује оне који су упркос препрекама дали велики допринос како би овај свет се чинио бољим. Чачак по мишљењу свих удружења, издваја највише средстава и пружа помоћ не само у финансирању њихових активности већ и у решавању архитектонских препрека. Прошле године постављене су две рампе за инвалиде у Булевару Вука Караџића а и наставићемо са таквим активностима и у наредном периоду. Пружамо услуге и преко Центра за социјални рад, као што је лични пратиоц који финансира град Чачак а трудићемо се и да је унапредимо, иако знамо да то није доста онима који имају те потребе, али у разговору са њима се трудимо да ослушнемо шта су њихови приоритети и ускладу са тим, делујемо”, рекла је Дачић.

Директорка Установе „Зрачак” Ана Јаковљевић

Корисници Установе „Зрачак” су данас подржали ову изложбу. „Веома леп је повод за окупљање, ова изложба свакако показује да особе са инвалидитетом могу бити и јесу корисни чланови овог друштва, свакако их не треба изопштавати и дискриминисати. У установи за дневни боравак `Зрачак` се спроводи радно окупациона терапија где се према индивидуалним склоностима и активностима сваког корисника одређује његова активност. Данас су наши корисници показали део материјала који раде на окупационој терапији”, казала је директорка Установе Ана Јаковљевић.

Корисници Зрачка са материјалом са окупационе терапије

Директор Школа за основно и средње образовање „1. новембар” Милорад Ђондрић рекао је да овакви пројекти мењају свет особа са инвалидитетом и да би требало да их буде што више.

ПЗС

Датум објаве: 26.09.2019.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Фото: ПЗС

АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!