Дружење слепих и слабовидих у Овчар бањи: Имамо снагу, жељу и вољу да живимо као и људи без инвалидитета

Чачак - Данашње дружење у Овчар бањи за слепе и слабовиде особе организовано је услед добре сарадње удружења из Чачка, Краљева и Београда. Излету је присуствовало 120 чланова са својим пратиоцима који су имали прилику да се провозају катамараном, обиђу манастире по Српској Светој Гори а вечерас их очекује дружење у етно селу у Брђанима.

„Окупили смо се у Овчар бањи да се дружимо а са нама су и представници из Крушевца, Пријепоља, Деспотовца и Јагодине. Надамо се догодине да ћемо још омасовити ово окупљање и да ћемо традиционално се састајати у јесен и пролеће. Ми не желимо да седимо у кућама и да чекамо да нам неко нешто да, него да идемо напред и боримо се за своја права. Желимо да нас људи виде у овом друштву и да добијемо оно што заслужујемо. Планирано је да идемо и на Љубић брдо, док у предвечерје имамо дружење у етно селу „Галетово сокаче” у Брђанима”, рекао је председник Савеза слепих и слабовидих Моравичког округа Дејан Томић на чији позив се и организовало ово дружење.

Председник Савеза слепих и слабовидих Моравичког округа Дејан Томић 

Иначе, Савез слепих и слабовидих Моравичког округа броји око 300 чланова који су доста активнији у протеклих пар година доласком неких млађих људи на руководеће позиције.
„Све више времена посвећујемо нашим члановима да их изведемо из кућа и да покажемо да имамо снагу, вољу и жељу да живимо као и они који немају инвалидитет. Имамо одличну сарадњу са градом као и са општинама Горњи Милановац, Лучани а са општином Ивањица смо у преговорима”, казао је Томић.

Председник Градског одбора Савеза слепих у Београду Никола Ђорђевић рекао је да сваке године организују бар два излета годишње, један у мају и један у септембру и да то увек раде самостално.

Председник Градског одбора Савеза слепих у Београду Никола Ђорђевић

„Сада на иницијативу Дејана Томића председника Међуопштинске организације слепих и слабовидих Моравичког округа одлучили смо да заједно са Краљевом, Чачком и Пријепољем направимо окупљање. Надам се да ћемо у будућности успети да сваки други излет организаујемо у другом месту и да ће нам се и други прикључити. Жеља нам је да ширимо групу која ће излетима да се прикључује како би што више људи изашло из кућа и почело да се дружи. Углавном сви који су се дошли данас овде похађали су школу за слепе у Земуну, јер некада није било толико инклузије, и ово им је јединствене прилика да се опет сретну”, истакао је Ђорђевић.

Он је додао да ГрО слепих има преко 2.000 чланова из свих општина града, од најмлађих узраста до најстаријих. Петина чланова је активно, највећи проблем је недостатак персоналних асистената, пратиоцима па се људи чешће окрећу интернету и сарађују електронским путем.

„Излети су управо оно чиме ми желимо да их покренемо као и књижевним вечерима, радионицама и разним обукама. Велики број чланова захтева и велики број активности. Сви смо ми чланице Савеза слепих Србије и сарадња је солидна али би могла бити и боља. Због удаљености и трошкова организовања сусрета, њих је мало”, рекао је Ђорђевић.

Помоћник градоначелника за друштвене делатности града Чачка Владан Милић

Помоћник градоначелника за друштвене делатности града Чачка Владан Милић рекао је да је локална самоуправа свесна проблема које имају особе са инвалидитетом и да они кроз финансирања помажу колико могу.
„У Чачку они су груписани у неколико удружења, ове године је за њихове активности опредељено девет милиона, а трудимо се да сваке године све више средстава издвајамо. У задњих неколико година смо успели и да направимо приступачније све јавне установе, а у плану је постављање семафора код поште који ће служити особама за инвалидитетом. На многим местима смо оборили и ивичњаке за једноставнији приступ. Поносимо се установом Зрачак, а она је иначе једина у Србији коју у целости финансира град. Настављмао и са радовима на Дому слепих од мењења столарије, реконструисали смо грејање а планирамо у оквиру дворишта да подигнемо још једну фикскултурну салу где ћемо отворити и стрељану и куглану. Завршена је фискултурна сала која ће служити и особама са инвалидитетом пре свега”, казао је Милић.

Међуопштинска организација Савеза за слепе Краљево, такође је учествовала у данашњој организацији дружења, а чак 30 њихових чланова са својим пратиоцима је дошло на излет.

Председник Међуопштинске организације Савеза за слепе Краљево Бранко Вуковић

„Као комшијска организација са Чачком годинама имамо одличну сарадњу, то се у последње време продубили а надамо се да ћемо идуће године овако окупљање имати код нас. Слепоћа спада у најтежи облик инвалидности и зато нам је циљ да људима понудимо неки садржај како би провели квалитетно време и ово није пуки излет већ то много значи нашој популацији. Данас се окупило 120 слепих и слабовидих лица из пет организација, то је још увек мали број, али када и једног више члана извучете из куће то је пуно”, рекао је предсеник Савеза у Краљеву Бранко Вуковић додајући да укупно са Врњачком Бањом броје 120 чланова.

Зоран Милановић дошао је у Овчар бању као члан Удружења слепих и слабовидих Крушевац.

Зоран Милановић

„Једини сам из Расинског округа који сам дошао, а на то ме је навело зато што људи који организују овај догађај мисле и на друге слепе и слабовиде чланове а не само на своје. Овакав вид окупљања је веома битан јер живот инвалида уопште није лак. Ми можемо доста да допринесемо, али када схватимо да смо у мраку онда упадамо у депресију и падамо на терет државе”, казао је Зоран.


ПЗС

Датум објаве: 14.09.2019.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Дружење удружења слепих и слабовидих из пет организација у Овчар бањи, фото: ПЗС

АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!