Терапија за децу и родитеље у Овчар Бањи

Чачак - Деца и млади са сметњама у развоју и њихови родитељи сваког викенда се друже и уживају у радионицама у планинарском дому „Каблар”, које реализује чачански Центар за лични раст и развој „Огледало” у сарадњи са Центром за социјални рад из Гуче. На окупљањима која су планирана до средине октобра уз малишане и одрасле присуствују и Драгана Тимотијевић, психолог-психотерапеут у „Огледалу“, Катарина Милићевић Бараћ из Удружења „Здрав дух“, Јелена Јовичић, специјални педагог и волонтер у Центру за социјални рад у Гучи, а у улози правог домаћина је Саша Бараћ, председник Планинарског друштва „Каблар“...

На радионицима деца раде вежбе фине моторике, које су прилагођене могућностима сваког дете а које су им важне за раст и развој, а уједно раде и на социјализацији. 

У Овчар Бању долазе деца и родитељи са подручја Града Чачка и Општине Лучани. Оваква дружења и окупљања посебна су баш за децу из Лучана и околине, будући да на територији те општине не постоје садржаји, прилагођени њиховим потребама и могућностима. Ово је једина активност у току године која се организује баш за њих. Очигледна је њихова радост због доласка у Овчар Бању и, како кажу њихови родитељи, са нестрпљењем чекају сваку следећу радионицу. На територији Лучана живи више од 20 деце и одраслих са сметњама у развоју. Неки од њих нису похађали ни основну школу, а немају право на услуге Установе за дневни боравак „Зрачак“ у Чачку, јер су са територије друге локалне самоуправе.

На дружења дошла су и деца из Ивањице и Ариља која су се одлично уклопила, јер се деца међусобно много боље разумеју. Родитељи користе радионице у неке друге сврхе, да размене искуства а и проблеме који их муче од остваривања права социјалне заштите и школовања до недостатка стручне помоћи у неким институцијама.

За крај редионице, планирана је израда две велике скулптуре од пластичних флаша, које ће бити поклони за ПД „Каблар“ и предузеће „Јелен До“. Организатори позивају све оне који могу саветима или материјалом допринети да се успешно направе ове скулптуре. Планинари „Каблара“ организују и акцију „Чеп за хендикеп“, како би набавили инвалидска колица за једну од полазница радионице и апелују на све заинтересоване да их доставе у просторије ПД „Каблар“, уторком од 19 часова (Улица браће Глишић).

Иначе, пројекат финансира предузеће „Јелен До” и „Carmeuse Foundation” тиме што су обезбедили бесплатан превоз за све заинтересоване са територије Града Чачка и Општине Лучани.

ПЗС

Датум објаве: 24.08.2019.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Фото: ПЗС

АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!