Први Параатлетски бацачки митинг одржава се у Горњем Милановцу

Горњи Милановац - Горњи Милановац је домаћин првог Параателтског бацачког митинга особа са инвалидитетом, а главна организација припала је Атлетском клубу „Високи напон”.

Председник Ателетског клуба „Високи напон” из Горњег Милановаца Србољуб Марковић

„Имамо 23 такмичара у разним категоријама, што седећих што стојећих инвалидности и то у дисциплинама чуњ, диск, копље и кугла и то по најмање шесторо такмичара у свакој. Данас учествује шест клубова `Железничар` из Ниша, `Пора` из Ужица, `Поглед` из Београда, `Карађорђе` из Шапца а због услова такмичење смо базирали на бацачке дисциплине, јер тренутно немамо за тркачке, скок у даљ и вис, али тежимо томе. Наш клуб је јединствен у Моравичком округу имамо чланова и из Чачка и Уба. Општина нам помаже колико може, добили смо средства за теретану за особе са инвалидитетом што нам много значи. Циљ нам је да овај параолимпијски митинг буде још масовнији”, каже председник Ателетског клуба „Високи напон” из Горњег Милановаца Србољуб Марковић.

Председник Општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић

Председник Општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић рекао је да се данас по први пут у Горњем Милановцу одржава једно такмичење параолимпијаца.

„Драго ми је што је клуб из нашег град се одлучио на тај корак. Ми из буџета издвајамо 28,5 милиона за финансирање свих спортских клубова и удружења. Данас су са нама освојачи олимпијских медаља, ту нам је и председник параолимпијског савеза и селектор Јован Ђукић који је Милановчанин и који је ову ствар покренуо. Он је дао иницијативу као и спортиста године Марковић који је освајао медаље и на олимпијским играма. Трудимо се да им помогнемо као локална смоуправа и у опремању простора, урадили смо купатила које су прилагођена особама са инвалидитетом поред свлачиониц”, рекао је Ковачевић.

Он је додао да очекује да се Савез још више укључи како би се направили што бољи услови за овакве такмичаре, јер су они пример људи у Србији који поред свих недаћа које су их задесиле имају воље да се баве спортом да дају резултате. Он такође сматра да сви треба да се угледају на њихову снагу, енергију и жељу да гурају напред.

„Нама су сва удружења регионалног карактера ми смо прошле године изменом правилника за доделу средстава омогућили да могу да конкуришу и удружења која су на нивоу округа како би успели да им барем обезбедимо елементарне услове за функционисање и рад. Такође, општина издваја и огромна средства и за децу са сметњама у развоју за личне пратиоце што ћемо наставити и у будћности”, казао је председник Општине Горњи Милановац.

Параолимпијски комитет Србије је кровна организација за све спортове. Најуспешнији спортови су атлетика, стрељаштво и стони тенис.

Председник Параолимпијског комитета Србије Ђорђе Мићовић

„Не постоји ниједно спортско такмичење, европско или параолимпијско где наши спортисти не узму неку медаљу. Имамо дизаче тегова, паратеквандоисте и спортове у стреличарству где можемо да очекујемо медаље. Ова година је пред олимпијска и спремамо се за Токијо. У Рију смо освојили девет медаља, реално би требало да достигнемо тај број, али параолимписјки спорт у свету је доста у експанзији. Сада проверавамо са нашим параолимпицима где смо кроз такмичења, имамо још једно 4. септембра, након тога одлазимо на светско првенство у атлетици у Дубаји. Спортиста има више стотина, али класификацију и категоризацију врши Међународни параолимпијски комитет на основу пријава које ми проследимо”, рекао је председник Параолимпијског комитета Србије Ђорђе Мићовић.

Према његовим речима Горњи Милановац и Ужице су градови где екзистира овај спрот и где му се придаје велика пажња, пола репрезентације је управо из Ужица.

ПЗС

Датум објаве: 29.06.2019.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Параатлетски бацачки митинг, фото: ПЗС

АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!