Националне игре Специјалне олимпијаде Србије 13. по реду, други пут у Чачку али сада у новој дворани

Чачак - На 13. Националним играма Специјалне олимпијаде Србије, које се одржавају по други пут за редом у Чачку, учествује 12 клубова у седам спортова. У кошарци, одбојци и фудбалу, мушких и женских екипа имао по четири док за атлетику, стони тенис, боћање и пливање сви градови имају представнике у мушкој и женској конкуренцији. Укупно има око 200 спортиста и 50 тренера.

13. Националне игре Специјалне олимпијаде Србије, фото: ПЗС

Групна такмичења се заврштавају данас, после чега ће се поделити медаље, док су сутра, у суботу, на програму индивидуални спортови и то на теренима СЦ „Младост” је атлетика, боћање и пливању, а стони тенис је у Дому слепих.

„Организација игара у Чачку буди неке посебне емоције, а ту је крива и прелепа фискултурна сала која је направљена за децу школе `1. новембар` и кориснике Установе Зрачак. С` обзиром да се ми бавимо спортом особа са посебним потребама можете мислити колико нам је драго да посоји један овакав објекат. Иначе, ова дворана је највећа од свих које имамо у нашој земљи. Пре 17 година смо донели прву међународну медаљу, Марко Тедић је освојио прву специјалну златну медаљу на 100м. Данас имамо част да организујемо овакво, једно нама јако важно, такмичења Нациналне игре као највећи спортски догађај за спорт и Специјалну олимпијаду у Чачку”, рекао је за ПЗС директор Специјалне олимпијаде Србије Александар Станојевић.

Директор Специјалне олимпијаде Србије Александар Станојевић

Према његовим речима укупно има 5.500 спортиста са посебним потребама од тог борја њих 2.700 тренира три пута недељно и тачмичи се.

„Имамо спортисте и у зрелијим годинма који су и даље активни, а дају пример млађима колико је важно да се баве спортом. Нова фискултурна сала у Чачку ће омогућити да се више тренира и постижу бољи резултати. А оваквим пројектима држава показује да мисли на ову популацију и да је ситуација за наше спротисте много боља”, казао је Станојевић.

Члан Градског већа задужен за спорт и туризам Немања Трнавац рекао је да су данас у прилици да угосте 12 градова у склопу Националних игара које су под окриљем Специјалне олимпијаде.

Члан Градског већа задужен за спорт и туризам Немања Трнавац 

„Посебан дан за град јер се ове игре одржавају у тек отвореној фискултурној сали школе `1 новембар` и Установе Зрачак која је првенствено намењена ученицима и корисницима за њихово тренирање и рекреацију. Ова дворана има капацитет 300 седећих места и моћи ће да прими све такмичаре као и да организује сва сва такмичења националног и интернационалног нивоа”, рекао је Трнавац.

Он је додао да локална самоуправа финансира 140 спортских организација, а да посебну пажњу поклања спортистима са инвалидитетом.

ПЗС

Датум објаве: 21.06.2019.

Share


ФОТОГРАФИЈА


13. Националне игре Специјалне олимпијаде Србије, фото: ПЗС

АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!