Инвестиција злата вредна, отворена фискултурна сала за децу и одрасле са сметњама у развоју

Чачак - На велику радост пре свега корисника, данас је свечано отворена фискултурна сала Установе за дневни боравак деце, младих и одраслих са сметњама у развоју „Зрачак“ и Школе за основно и средње образовање „1. новембар“.

Свечано отварање фискултурне сале, фото: ПЗС

Свечаности су присуствовали државни секретари министарства привреде и просвете, градски званичника и родитељи и деца који ће бити корисници ове модерне и адекватно опремљене сале у којој ће спроводити бројне физичке и наставне активности.

Државни секретар у министарству привреде Драган Стевановић истакао је да је од самог почетка имао част и задовољство да од самог почетка у име министарства привреде буде укључен у овај пројекат.

Пре нешто мање од годину ипо дана, заједно са градоначелником Тодоровићем овде смо положили камен темељац за изградњу ове фискултурне сале, а данас смо ту да им је предамо на коришћење”, казао је Стевановић.

 Државни секретар у министарству привреде Драган Стевановић, фото: ПЗС

Он је подсетио да је вредност пројекта преко 75, 5 милиона динара, од чега је 46 милиона обезбедио град Чачак а министарство привреде остатак.

Око 160 корисника ове сале ће у наредном периоду имати ту привилегију да у потпуно другачијим, адекватним условима остварује своје спортске и наставне активности. Ми смо због тога срећни и ово је доказ да Србија али и град Чачак имају простор и прилике, али и знања да се баве унапређењем социјалног амбијента. Тачно је да се економија мења, да су финансије стабилније, да смо богатија земља и друштво, али ово су прави материјални и конкретни примери да то исто докажемо”, рекао је он.

Стевановић је закључио да ће квалитет живота за кориснике бити сигурно бољи као и да је мишљења да ће ово бити “значајне и сигурно златне странице када говоримо о историји града Чачка”.

Државни секретар у министарству просвете Марко Миленковић казао је да је за министарство просвете и Владу Републике Србије образовање један од државних приоритета и да је управо због тога значајан данашњи догађај.

 Државни секретар у министарству просвете Марко Миленковић, Фото: ПЗС

"Право је задовољство данас бити део овог догађаја и видети срећу на лицима деце, која нема цену за све нас. За сваку похвалу је иницијатива и инвестиција и града Чачка и министарства привреде од преко 75, 5 милиона динара, а министру просвете Младену Шарчевићу и нама његовим сарадницима је изузетно задовољство када обилазећи Србију видимо плодове заједничког рада између успешних локалних самоуправа и Владе Републике Србије", истакао је државни секретар.

Тодоровић: За мене је ово најсрећнији дан од када сам на месту градоначелника

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић каже да је за њега ово најсрећнији дан од кад је постао први човек града.

“Са поносом могу рећи да сам део овог пројекта. Радује ме кад видим срећу и задовољство на лицима корисника. Они до сада нису имали адекватне услове, јер су наставу за физичко васпитање обављали у 30 квадрата. Од данас им је на располагању модерна фискултурна сала која се простире на око 1200 метара квадратних, имају много већи комфор, 300 седећих места са трибинама, као и четири свличионице”, каже Тодоровић.

Град је за изградњу ове фискултурне сале издвојио 46 милиона динара, док је држава дала 30. Међутим, целокупна инвестиција је због уређивања паркинга, али и набавке опреме коштала је 81 милион динара.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић, фото: ПЗС

“Ученици ће сада имати опрему која је апсолутно намењена њиховим потребама”, рекао је Тодоровић и наглашава да овде није крај улагањима.

“Настављамо даље, за два и по месеца добићемо комби за превоз ученика, а изградићемо и игралиште на отвореном”, истакао је Тодоровић.

Директорка Установе за дневни боравак деце, младих и одраслих са сметњама у развоју „Зрачак“ Ана Јаковљевић нагласила је да ће фискултурну салу користити ученици школе `1. новембар` и корисници Установе "Зрачак" и да је физичка активност битна за очување њиховог менталног и физичког здравља.

Директорка Установе за дневни боравак деце, младих и одраслих са сметњама у развоју „Зрачак“ Ана Јаковљевић, Фото: ПЗС

"Подстицањем тих моторичких способности, у исто време се постиче и развој когнитивних, моторичких, говорно – језичких и социјалних вештина и способности. Ова сала ће унапредити рад са корисницима. Физичке активности су доскоро обављане у малој фискултурној сали а сада ће простор моћи да осете у правој димензији. Такође, биће побољшана и сарадња ове две установе јер ће се чешће дружити кроз организоване спортске активности”, рекла је Јаковљевић.

Да је фискултурна сала неопходна, како корисницима Установе "Зрачак" тако и ученицима Школе за основно и средње образовање „1.новембар“, потврдио је и директор ове образовне установе Милорад Ђондрић.

Директор школе за основно и средње образовање „1. новембар“ Милорад Ђондрић, Фото: ПЗС

„За сва такмичења и првенства смо се припремали по просторима где су нам колеге из других школа излазили у сусрет, али то није било довољно. Сада имамо могућност да свакодневно користимо не само за наставу физичког васпитања него и за припреме. Сви наши бивши ученици који су чланови СК ’ Морава могу да долазе, јер су планирани тренинзи, а то ће све допринети бољим резултатима и пласманима на државним, међународним и светским такмичењима. Објекат ће моћи да користе и особе са сметњама у развоју не само са интелектним недостатком. Физичка активност унапређује њихов живот и побољшава социјализацију и уклапање у средину”, казао је Ђондрић.

Корисници сале из ове две установе данас су присутним гостима приредили културно – уметнички програм а спортисти су својим умећем изазвали овације публике.

ПЗС

Датум објаве: 20.06.2019.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Свечано отварање фискултурне сале, фото: ПЗС

АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!