Говорни софтвер на српском за слепе и слабовиде

Чачак - Говорни софтвер на српском језику за андроид телефоне промовисан је у просторијама Међуопштинске организације слепих и слабовидих у Чачку где је и свим присутним корисницима инсталирана ова апликација.

Промоција прве српске говорне синтезе за андроид телефоне у просторијама Међуопштинске организације слепих и слабовидих у Чачку, фото: ПЗС

Пројекат је финансирало Министарство за рад и социјална питања са више од четири милиона динара.

„Овај софтвер омогућава слепим и слабовидим особама да читају све што се налази на екрану телефона. Овај синтетизатор говора на српском језику за рачунаре ће бити доступан за неких осам до девет месеци ми и сада имамо тај софтвер али није глас тог квалитета”, рекао је Никола Ђорђевић, председник Градске организиације слепих Београд и инжењер информатике и оснивач удружења за асистивне технологије УКАТ, које је реализовало овај пројекат, док је говорну синтезу осмислила и израдила компанија Алфанум из Новог Сада.

Никола Ђорђевић инсталира апликацију корисницима, фото: ПЗС

Иначе, софтвер је добио назив Алфанум Даница, према спикерки Радио-телевизије Војводина чији глас је коришћен у говорној синтези.

Председник Савеза слепих и слабовидих из Чачка Дејан Томић рекао је да је Министарство за рад, зуапошљавање, борачка и социјална питања финансирало да се купи 1.000 лиценци за кориснике.

Председник Савеза слепих и слабовидих из Чачка Дејан Томић

„То је сасвим довољно за све, и за нас ће бити бесплатно. Јуче су били и људи из организација из Прибоја, Нове Вароши, Тутина, Пријепоља, Краљева, Ужица, 50 корисника је добило нови софтвер. Ради се на томе да апликација буде и на плеј продавници. До сад смо имали софтвер на лошем хрватском и веома неразумљив, сада ће комуницирање бити доста лакше, него што је то био случај до сада”, рекао је Томић.

ПЗС

Датум објаве: 17.06.2019.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Промоција прве српске говорне синтезе за андроид телефоне у просторијама Међуопштинске организације слепих и слабовидих у Чачку, фото: ПЗС

АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!