Овчар Бања: зрно радости за ђаке школе „1. новембар”

Овчар Бања – Ученици чачанске Школе за основно и средње образовање „1. новембар”, 30 ђака различитог узраста, постали су редовни посетиоци базена у Овчар Бањи и већ на почетку акције показало се да је реч о веома сврсисходном потезу. Буду довезени из Чачка у мањим групама, по четворо или петоро, и очигледно је да се радују вежбама у топлој бањској води под Кабларом.

„Ово је још један пројекат Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама Града Чачка, који реализујемо уз подршку Министарства за рад и социјалну политику Владе РС, где смо средства добили на годишњем конкурсу који организује наш Савез МНРО. Пројекат је намењен пре свега деци са аутизмом, и то најмлађој поплацији. По стручним анализама када је у питању рад са аутистичном децом, најбољи је у раној фази, у време основне школе” - објашњава Радојица Струњаш из чачанског Удружења за помоћ МНРО.

Радојица Струњаш Удружење за помоћ МНРО, фото: ПЗС

Јуче смо сликали и речју забележили како то изгледа:

„Овде имамо групу основаца, тројицу. Ефекат ових радионица је заиста једна пријатна и афирмативна промена када су они у питању. То се види по њиховом понашању, изгледу и енергији коју емитују око себе. Оно што морам још да истакнем је велика захвалност Спа центру `Каблар` који нас је прихватио без надокнаде и који једним примером друштвене одговорности шаље лепу поруку окружењу. Људи су нас прихватили овде без икаквих баријера”.
Пројекат се бави извођењем хидротарапеутских радионица и деца овде имају прилику не само да уживају у ваздуху Овчар Бање, већ и у спа центру.
„Пројекат по плану траје од априла до јуна након чега, искрено се надам, можемо пронаћи неког спонзора да нам помогне у плаћању тарапеута који су за симболичну своту, од неких 5 до 6 хиљада месечно, прихватили да раде. Превоз плаћамо из сопственог џепа, имамо и много реквизита које смо обезбедили. Планирамо да од септембра долазимо и два пута недељно и онда ће нам подршка требати и заинтересовани могу дас нам се обрате у Удружењу” - каже Струњаш.

Акција је намењена деци са аутизмом, али је велико интересовање и код родитеља које имају малишане са дауновим синдромом и церебралном парализом и из других локалних места из Пожеге, Горњег Милановца.

„Проблем је што не можемо свима изаћи у сусрет по броју, немамо логистику ни средства” вели наш саговорник.

Марко Ђорђевић, професор за спорт и физичко васпитање запослен у школи „1. новембар” каже да су групе образоване са мало деце и да један час траје 60 минута, једном или два пута седмичном.

„Деца су задовољна и вода им баш прија”.

Марко Ђорђевић, професор за спорт и физичко васпитање и Немања Лазовић предавач корективних вежби из школе „1. новембар” 

Немања Лазовић предаје корективне вежбе:

„Имају и вежбе у води колико они могу и колико им прија, и да они уживају у томе. Вежбе трају већ четири седмице и видим да чекају сваки час пливања. Користимо и додатне реквизите, лопте, гуме”.

ПЗС

 

Датум објаве: 01.06.2019.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Хидротерапијске радионице за децу са аутизмом у Овчар Бањи, фото: ПЗС

АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!