Корисници Установе „Зрачак“ посетили Градишку

Протеклог викенда у Доњим Подградцима код Градишке одржана је манифестација „Сви смо ми дио вас“, коју организује Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним лицима (МНРЛ).

На догађају се окупило око 2.500 деце и омладине са инвалидитетом, и још толико њихових пратилаца, из чак 107 градова из држава бивше Југославије.

Градиштанци су показали да је доброта нешто што има трајну вредност, а посетиоцима манифестације протекли викенд засигурно остаће у сећању.

Пут неколико стотина и хиљада километара превалили су путници из Чачка, градова Републике Српске, удружења из Љубљане, Подгорице, Ријеке, Задра, Сарајева, Словеније, Македоније... А поред Чачана, из Србије су дошли Нишлије, Шапчани, Београђани, Новосађани, Књажевчани... Према речима организатора, ово је највећа манифестација која је икада одржана на Старом континенту.

На пут Градишке, у организацији чачанског Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима, кренуло је 35 корисника „Зрачка“ и њихових родитеља/старатеља.

Секретар Удружења Радојица Струњаш испланирао је сваки минут путовања како би корисници Установе „Зрачак“ посетили што више занимљивих здања у току дана, међу којима је и етно село Станишићи код Бјељине, а већ до вечери да стигну до посавске и подкозарске Градишке.

„Скоро 12 сати путовали смо до овог града, али у песми и шали, уз сигурну и пажљиву вожњу Ивана Остојића, који је на бројним излетима већ постао део „породице“, све је протекло у лепом дружењу и осећањима. У Градишки нас је сачекао Драгослав Шиник, председник Удружење за помоћ МНРЛ и председник Организационог одбора манифестације. И као што је у најави писало, за све садржаје једина котизација био је `осмех`”, рекао је Струњаш.

Драгослав Шиник истакао је да никакве разлике не постоје када су деца са инвалидитетом у питању.

„Свуда се сусрећемо и носимо са истим проблемима, дилемама, на исти начин живимо. Када смо прошле године испратили госте, у Градишки се још дуго причало само о томе. Ово је велики догађај за сву нашу децу, али и ми родитељи „пунимо батерије“ на оваквим местима. Ми ово називамо `животном инклузијом`”, рекао је Шиник.

ПЗС

Датум објаве: 15.05.2019.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Фото: ПЗС

АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!