Међународни приjатељски турнир глувих и наглувих у футсалу и пикаду

Чачак - Спортско удружење глувих и наглувих (СУГН) као домаћин Међународног пријатељског турнира угостило је преко 100 такмичара из скоро свих земаља у региону. Протеклог викенда поред турнира за ветаране и сениоре у футсалу, који је одржан у спортској сали Основне школе у Прељини, у суботу у просторијама Дома глувих и наглувих у Чачку своје снаге одмерили су и такмичари у пикаду.

 Спортско удружење глувих и наглувих (СУГН) као домаћин Међународног пријатељског турнира, фото: ПЗС

Ово је традиционално окупљање и дружење које организују сва удружења, а приређена је и журка у реновираном чачанско Дому, која је потрајла до касно у ноћ.

„На такмичењу у футсалу за ветеране учествују екипе у чијем су саставу многи бивши фудбалери, а укључили смо у турнир и млађе, јер се кроз овај спорт упознају... Нама ови турнири много значе и током године има их десет. Београд је домаћин 18. маја, у септембру Крагујевац, у октобру Сарајево... Распоред се прави на почетку године. Поред тога одржава се и Државно првенство за глуве и наглуве у организацији Спортског савеза Србије”, рекао је Будиша Јоковић, председник СУГН за ПЗС и најавио да ће на Европском првенству у рукомету, које ће се одржати у Данској, у државном тиму бити и двојица Чачана, браћа Ђорђе и Мирослав Домићевић.

Себастијан Соколе већ 27 година живи у Швајцарској, рођен је у Сарајеву а школовао се у Ужицу. Дружи се са многим чачанским глувим спортистима, пре свега фудбалерима и рукометашима, јер се и сам бавио овим спортовима. Један је од најангажованијих организатора многих такмичења глувих и наглувих спортиста у земљама бивше заједничке земље.

Себастијан Соколе, фото: ПЗС

„Сећам се многих генерација глувих у бившој Југославији, добро смо се дружили, везивала нас је и љубав према спорту. Много пута сам долазио и у Чачак, Београд, Крагујевац... Били смо једна породица. Многи су се повукли у себе, а ми настојимо да их пробудимо. Све више људи нам се прикључује, тако да опет стварамо добру традицију. Лепо је увек када се окупимо”, поручио је Соколе за ПЗС.

Давор Маричић из Загреба један од учесника футсал турнира, рекао је за ПЗС да су узвратили посету јер су и Чачани били њихови гости на Међународном турниру у Загребу где су освојили прво место.

Давор Маричић, фото: ПЗС

„Треба да негујемо гостовања, јер данас у сваком граду имамо турнир, како би се укључило што више младих и ветерана како се спорт не би угасио. Ми смо мали клуб сами се финансирамо уз малу помоћ спонзора”, рекао је Маричић.

Един Чекић, председник „Младости“ из Сарајева, рекао је да чланови овог спортског друштва са великом радошћу узвраћају посету Чачку.

Един Чекић, председник „Младости“ из Сарајева, фото: ПЗС

„Глуви су малобројна и веома усамљена група, а многи су у тешкој финансијској ситуацији. Због свега тога радо прихватамо сваки позив за дружење. У Загребу, Крагујевцу, Чачку и Сарајеву бројни су спортисти, али нам је потребна много већа помоћ друштва...”, оценио је Чекић.

Прави такмичарски дух владао је и на турниру у пикаду. На црту је изашло 12 жена и шест мушкараца, а дошли су из Београда, Лесковца, Ужица, Крагујевца, Обреновца и Аранђеловца. Зорица Петковић, председница Удружења глувих у Чачку, рекла је да се овим спортом баве многи чланови. На јесен је и Државно првенство, за које ће Чачак конкурисати.

Фото: ПЗС

„Спорт је за глуве и наглуве веома важна активност. Многи раде, имају породице, тако да мало остаје времена за дружење... Али када се организују такмичења, сви веома радо дођу. Углавном су то стара познанства, тако да се увек обрадујемо када се поново видимо. Ово је прилика да се и млађи кроз ову рекреацију упознају и постану пријатељи, да путују...”, рекла је Петковић за ПЗС, која се од младости бави стрељаштвом. Захваљујући томе, пропутовала је целу Србију и била у многим градовима бивше Југославије, одакле је донела бројне медаље.

Чачански тим у пикаду чинили су Јеленко Мандић, Иван Јевремовић, његова супруга Данијела и Сунчица Илић.

„Пошто смо мала заједница, користимо овакве прилике да разменимо искуства, да попричамо о свакодневним проблемима и како их решавамо, бодримо и помажемо једни другима. Волим да дођем у Дом, да одиграм партију пикада, а волео бих да опет имамо куглану, јер сам се раније бавио и овим спортом”, казао је Јевремовић, који је у укупном пласману освојио друго место.

Иначе, електричне апарате за пикадо обезбдио је Предраг Панић, иначе организатор Лиге западне Србије у електронском пикаду.

Иван је и своју супругу Данијелу успео да заинтересује за пикадо. Она је завршила Економску школу у Чачку и на наговор свог оца почела да долази у Удружење, где је упознала супруга. Имају ћерку која иде у други разред, Данијела јој помаже у учењу, тако да мало времена остаје за дружење, али дође бар једном седмично у Дом.

У име Удружења глувих и наглувих, Будиша Јоковић захвалио је на подршци и финансијској помоћи Граду Чачку, пекари „Понс“, и ОШ у Прељини.

У футсалу се за медаљу борило укупно 12 екипа (седам тимова ветерана и пет сениора). Поред домаћина, учествовали су гости из Загреба, Сарајева, Београда, Крагујевца, Ужица, Обреновца и Лесковца. Прво место, у категорији ветерана, освојила је екипа „Олимпија“ из Београда, друго су заузели Крагујевчани, а треће Чачани. У категорији сениора најбољи је био тим из Крагујевца, друго место освојили су Ужичани, а Чачани су и овог пута били трећи.

 

ПЗС

 

Датум објаве: 15.04.2019.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Спортско удружење глувих и наглувих (СУГН) као домаћин Међународног пријатељског турнира, фото: ПЗС

АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!