Толеранцију и разумевање особа оболелих од епилепсије применити и у пракси

Чачак - Међународни дан толеранције и разумевања особа оболелих од епилепсије обележава се 26. марта, а тим поводом у Чачку је заказана манифестација „Бициклом против епилепсије”.
Организатор Велизар Петровић истиче да су на овај начин покушали да подигну свест грађана о значају ове болести, којој се, како каже, мало придаје важности.
Како је ово прва година да се једна оваква манифестација одржава, одзив није био велики, али организатор се нада да је ако ништа друго послао јасну поруку.

„Циљ ми је је био да се за ову болест чује, да смо и ми који имамо епилепсију ту, да постојимо и да имамо свој дан”, истиче Петровић.
Осим што оболели од епилепсије у Србији не обележавају свој дан на адекватан начин, Велизар наводи да је један од проблема и непостојање удружења или било какве организације, као што је то случај у Канади и Америци, које су прве основале Национална удружења, а којима су се сада прикључиле и Словенија, Хрватска, Бугарска, Румунија и Јапан.

У Чачку не постоји Удружење епилептичара, фото: ПЗС

„У Чачку, као ни у Србији, колико ја знам, не постоји Удружење епилептичара, али у контакту сам са особама на светском нивоу и особом која је задужена за оснивање националних друштава. У агенди Светске организације епилептичара, стоји да је у плану оснивање Националног удружење епилептичара Србије”, истиче Петровић.

Он наводи да према подацима којима он располаже број оболелих од епилепсије на светском нивоу износи један посто и да Србија, када се узме у обзир број од 75 до 76 хиљада оболелих, показује сличне резултате, што никако није мала ни занемарива цифра.

Оснивач манифестација истиче како положај оболелих од епилепсије није нимало лак, неретко се дешава буду чак и дискриминисани, као и да их средина одбаци.
„Желимо да нам шира заједница, друштво и држава изађу у сусрет и да нам, ако могу, колико - толико олакшају живот “, рекао је за крај Велизар Петровић.

ПЗС

 

 

 

Датум објаве: 26.03.2019.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Велизар Петровић организатор „Бициклом против епилепсије”, фото: ПЗС

АУДИО

Ова објава нема аудио снимак!

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!