Светски дан оболелих од ретких болести

Међународни дан ретких болести обележава се на данашњи дан у 94 земље света, а први пут је обележен 2008. године. За обележавање дана ретких болести изабран је заправо 29. фебруар, зато што се тај датум у календару појављује тек сваке четири године, а ретке болести јављају се још много ређе, али у годинама које нису преступне, обележавање се преноси на 28. фебруар.

Према подацима Светске здравствене организације, процењује се да постоји више од 6.000 ретких болести које погађају више од 300 милиона људи широм света. Свака болест има утицај на свакодневни живот, укључујући и потребу за свакодневном рутином.

Овогодишња тема за Дан ретких болести је „Премошћавање здравствене и социјалне заштите" са фокусом на премошћавање празнина у координацији између медицинских, социјалних и услуга подршке како би се ухватили у коштац са изазовима са којима се свакодневно суочавају људи који живе са ретком болешћу и њихове породице широм свијета.

Према подацима Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у Србији живи око 450.000 особа са неком ретком болешћу. Ове болести су често животно угрожавајуће, хроничне, прогресивне и значајно нарушавају квалитет живота оболелих и њихових породица.

Позивом на број телефона 0800/333-103 сви оболели и њихове породице могу да добију правну и здравствену помоћ.

ПЗС

 

 

Датум објаве: 28.02.2019.

Share


ФОТОГРАФИЈААУДИО

Ова објава нема аудио снимак!

ВИДЕО

Ова објава нема видео снимак!