Корисници Зрачка: Наш креативни свет

Јасна Николић и Јелена Антонијевић из Установе за дневни боравак “Зрачак”, већ припремају украсе за новогодишње јелке и лептир машне. Поносне су на сваки детаљ који направе својим рукама.

Фото: ПЗС 

“ Направила сам лептир машну и поклонићу је сестрићу да је носи кад буде ишао да се слика са Деда Мразом за Нову годину”, поносно прича Јелена Антонијевић, док уз помоћ радног терапеута шије карирану кравату.


Кроз неколико креативних и музичких радионица, 78 корисника ове установе упознаје инструменте, црта, слика и шије.Све што стварају особе са сметњама у развоју дело је руку које спонтано следе њихов унутрашњи свет.

Мирјана Никетић Живковић, радни терапеут Фото: ПЗС 

“ Креативни рад их испуњава и усрећује. Све што направе има употребну вредност, неко ће то носити или украсити свој дом, што их чини посебно задовољним, јер то је потврда њиховог рада. Сви су јако заинтересовани да учествују у раду”, истакла је Мирјана Никетић Живковић, радни терапеут.


Корисници Установе за дневни боравак деце, младих и одраслих са сметња у развоју “Зрачак”, имају исту потребу за креативним изражавањем као и деца из редовне популације. И они без обзира на сметње у развоју, воле, осећају, пате, радују се, једино што своја осећања показују на другачији начин.

Соња Шпајаковић, психолог Фото: ПЗС 

„Сликањем или цртањем они исказују своја осећања, страхове кроз које пролазе. Кроз оно што су насликали сазнајемо и шта им највише смета или чини задовољним у дневном функционисању”, каже Соња Шпајаковић, психолог у установи “Зрачак”.


Основни циљ креативног изражавања је да се смањи психо-физичка тензија, степен анксиозности и стреса. Млађи корисници кроз креативне радионице уче се неким новим вештинама које су им неопходне за бољи развој. Све креативне радионице, културно-забавне и рекреативне активности усклађене са њиховим способностима, склоностима и интересовањима.

Фото: ПЗС 

„Имамо кориснике који су невербални или слабо вербални, па на овај начин, кроз игру, цртеж или песму комуницирају са околином и са нама.Многе ствари о њима и сазнајемо путем цртежа…да ли су узнемирени, срећни или тужни а да они то не могу вербално да изговоре.Учешће у креативним радионицама и рад у групи или индивидуално, са стручним лицима вшеструко има утицаја на њихов раст и развој. Индивидуално се ради на развоју фине и крупне моторике и већи је степен њиховог задовољства, самопоуздања и самопоштовања ако они нешто успеју да направе сами”, каже Соња која је свакодневно са децом из Зрачка.

Фото: ПЗС 

Установу похађа 78 корисника , са лаким, умереним и тешким сметњама у развоју, као и аутистичне особе узраста од 5 до 55 година. Просторије Зрачка испуњене су радовима корисника, који се ни по чему не разликују од дела из неке уметничке радионице . Групе се смењују из једне учионице у другу , овде нема звона за крај часа, а активности трају само док то учесницима прија.

ПЗС 

 

Датум објаве: 26.11.2018.

Share


ФОТОГРАФИЈА


Корисници Зрачка: Наш креативни свет Фото: ПЗС

АУДИО


ВИДЕО