СК "Морава" Чачак : Навикли на победе

Ученици Школе за основно и средње образовање “1. новембар” у Чачку, међу перјаницама су Специјалне олимпијаде Србије. Ови млади људи напорно тренирају, и припремају се за најзначајнија спортска надметања.

Никола Мартаћ, одбојкаш  Фото: ПЗС 

"Волим одбојку, волим да освајам медаље.Мотив ми је да наставим да тренирам, да будем још бољи, да дам свој максимум", са поносом прича Никола Мартаћ (17), млади одбојкаш.

И његова другарица из школске клупе Радица Раичевић, определила се за одбојку, и обукла дрес репрезентације Србије. Припрема се и за летњу Специјалну олимпијаду.

Радица Раичевић, одбојкашица  Фото: ПЗС

"Тренирам већ четири године, и лепо ми је. Волим да идем на такмичења и да се дружим. Најсрећнија сам кад освојим медаљу", каже плавокоса Радица.

Садашњи и бивши ученици школе "1. новембар", за децу и омладину са различитим сметњама у развоју, чланови су спортског клуба "Морава", који постоји од 2002. године . Овај клуб од 2004. године је у систему званичних такмичења Специјалне олимпијаде, а Чачани су дали велики допринос у победничким походима, на европским и светским спортским мегданима.Са последњих летњих и зимских игара Специјалне олимпијаде, чланови СК “Морава” су у Чачак донели чак десет златних, по три сребрне и бронзане медаље. Готово једнако успешни, као чланови тима Специјалне олимпијаде Србије, били су и на Европским играма, одакле су се вратили са укупно 15 одличја, међу којима су четири била најсјајнија. Доминирали су и на Европским првенствима за одбојкаше, а на последњем у Зрењанину потврдили су шампионску титулу и вратили се са златом.

Милорад Ђондрић, директор ШОСО "1. новембар" Фото: ПЗС 

“ Дугогодишњи труд и рад наших спортиста и тренера даје одличне резултате. Спремамо се да кренемо следеће године на летње игре Специјалне олимпијаде, која се одржава од 8 – 23. марта у Абу Дабију. Од нове године крећемо са припремама. До тада би и хала требало да буде завршена, тако да ћемо имати добре услове за рад и тренинге. Е, сад...спорт је спорт. Ми идемо на то да постигнемо добре резултате, али доћи до медаље није лако, на нама је да дамо све од себе”, истиче председник клуба и директор школе Милорад Ђондрић.

Од када се међу првима СК "Морава", прикључио Специјалној олимпијади Србије, која је део глобалног покрета основаног пре пола века у Чикагу, у клубу се развија седам спортова, а са члановима ради укупно шест тренера, од којих су четворо професори физичког васпитања.

“Код нас важи систем узајамног поверења. Моји садашњи и бивши ученици знају да морају да воде рачуна једни о другима. Учили смо их како да пакују опрему, а онда су старији помагали млађима. Сами тренинзи, путовања, спавања по хотелима доприноси да њихов живот буде успешнији, да буду задовољнији, да сутра могу да воде бригу сами о себи, што је за њих најбитније”, прича Ђондрић

Овај вид инклузије потврђен је као најбољи начин за ресоцијализацију осетљивих друштвених група. Значај промена које се очекују кроз њихову укљученост у спортске активности, директно је усмерен на побољшање положаја и квалитет живота.

Фото: ПЗС 

“Искрено се радују свакој медаљи. Научили су да је важно учествовати, али сад желе и да победе, да се надмећу. Знају да се радују, али наравно и да поштују противника, да му честитају ако је бољи. Морате их и психички припремити да знају да је пораз саставни део спорта и живота. Да науче и да губе, али да после пораза наставе даље”, каже директор и тренер Ђондрић, који је ипак са својим ученицима и спортистима навикао на победе.

ПЗС 

 

 

Датум објаве: 23.11.2018.

Share


ФОТОГРАФИЈА


СК "Морава" Чачак : Навикли на победе Фото: ПЗС

АУДИО


ВИДЕО