Персонални асистенти у Чачку седам месеци чекају јавне набавке

Услуга персоналног асистента за особе са инвалидитетом у Чачку не функционише од маја ове године, и ако је у градском буџету за 2017. годину планирано 7 милиона динара. Јавни оглас за пријављивање лиценцираних агенција, преко којих се ангажују персонални асистенти, биће расписан око 15. децембра. До пре седам месеци 10 особа са инвалидитетом имало је персоналног асистента. 

Чачанка Јулијана Миловановић (27), због превременог родјења има оштећење вида. Последњих седам година имала је персоналног асистента.

Јулијана Миловановић, фото: ПЗС

"Било ми је много боље са персоналним асистентом, јер смо све послове заједно обављале и била сам активнија. Ја хоћу да изађем и да се дружим, али не могу без помоћи асистента. Битно ми је да не зависим од родитеља, кад ће да дођу са посла, да будем самосталнија и да се сналазим сама", прича за ПЗС Јулијана.

Снежана Миловановић, Јулијанина мајка, каже да је улога персоналног асистента значајна не само корисницима, већ и њиховим родитељима. 


Снежана Миловановић, Јулијанина мајка, фото: ПЗС

"Док је имала персоналног асистента Јулијана је била задовољнија, а ја мирнија. На послу заборавим да ми је дете остало кући, била сам без икакве бриге после толико година. Чак и када је била у школи ја нисам била тако мирна. Они су нам као десна рука", истиче Снежана.


Услуга персоналног асистента усмерена је ка одржавању и унапређењу квалитета живота особе са инвалидитетом, у зависности од потреба за самостално обављање одређених активности.

Драгана Максимовић, председница Центра за самостални живот особа са инвалидитетом у Чачку, фото: ПЗС

"Персонална асистенција је намењена особама са инвалидитетом које су друштвено активне и самостално живе. То не значи да живе сами, могу живети и са родитељима и у породици, али да самостално доносе одлуке о свом животу," подсетила је Драгана Максимовић, председница Центра за самостални живот особа са инвалидитетом у Чачку.

Из Градског већа подсећају да се за персоналне асистенте морају ангажовати лиценциране агенције којих у Чачку нема и обећавају да ће та услуга бити покренута од нове године.


Драгомир Шипетић, члан Градског већа, фото: ПЗС

"Јавни позив за пружаоце услуге персоналног асистента требало је већ да буде расписан, али врло мало има агенција са лиценцом за тај посао. Коначно ће позив бити расписана око 15. децембра, и ми очекујемо да ћемо већ почетком следећег месеца моћи за 15 особа са инвалидитетом да ангажујемо персоналне асистенте", изјавио је за ПЗС Драгомир Шипетић, члан Градског већа задужен за социјалну политику.

ПЗС

Датум објаве: 12.12.2017.

Share






ФОТОГРАФИЈА


Фото: ПЗС

ВИДЕО


АУДИО